Sunday, 29 January 2012

REALITI INSAN~

Assalamualaikum..ok,hari nie mungkin saya rajin nak tulis panjang2...percaye x???ok,wait n c...ni memang ditulis sendiri ye,no copy2...awak pernah???huhuhu..this is my life,my story,my love,my school n more important this is reality...

ok,bermula dengan tahun ..tahun yang menjanjikan seribu rasa buat diri aku...macam2 peristiwa,kenangan suka duka aku di smkcb...aku menjadi PRS,di mana harus menunjukkan contoh yang baik buat anak buahku..aku cuba untuk menjadi yang terbaik..tugas harianku prs,setiap pagi kena berada depan pintu pagar sekolah n mengalu-alukan kedatangan pelajar2 n guru dengan ucapan selamat pagi...mula2 memeng agak janggal,tapi lama2 aku suka buat kerja cmni...aku memilih tinggal di asrama..mungkin kerana kawan2,mungkin kerana memudahkan aku nak buat study group n mungkin aku nak belajar hidup berdikari...n akhirnya,berkat aku tinggal di asrama,aku dah pandai nak berdikari n aku praktikkan di rumah...solat???Alhamdulillah,lengkap 5 waktu sehari semalam n ditambah dengan solat sunat hajat,qiamullai,tajahud n istikarah..semasa di asrama jualah mengajar aku banyak perkara..aku mungkin pelajar yang nakal n degil...aku selalu ponteng balik tidur kat rumah semata2 nak tengok bola..aku rela langgar peraturan asrama dengan membawa hp n laptop walaupun sebelum nie dh pernah kena rampas...itulah aku..aku beruntung dapat ahli dorm yang gile2,baik,penyayang n sporting..masa kat asrama,aku rajin wak puasa sunat dengan rakan2 y lain..masa malam minggu x balik,kami buka lagu sekuat y boleh..melepaskan tekanan yang ada...aku terbiasa tidur atas lantai ramai dengan angkat katil masing2 dan letak kat bawah...ia mengeratkan lagi hubungan kami..aku juga dah terbiasa sati katil 3 orang da pernah juga aku jatuh atas lantai..ohohoho,,sakit tu x la sangat..malam minggu,kami akan terperap dalam dorm,main2,mkn sama2..kul 2,3 pagi baru tidur...aku belajar dalam kelas 5 Arif bersama2 rakan yang sentiasa menyokong satu sama lain belajar bersungguh2..aku bangga dengan rakanku,espesially ijan n awie...seriously,mereka nie banyak perubahan...dia jauh berbeza dulu n sekarang...aku memang hepy dengan perubahan dalam diri mereka...syukur~n aku??aku memang x dapat nak nilai diri sendiri tapi kowg boley nilai aku...kawan aku semuanya sekepala...kami memang pelajar yang nakal,tapi senakal nakal kami,kami masih ingat janji kami..."Someone Spesial"???sekarang,aku dah besar..dah tau mana yang perlu diutamakan..aku bebas dengan keadaan begini...daripada berkasih,hidup dikongkong!aku hanya perlukan keluarga tercinta n sahabat yang setia di sisi aku...kalian semualah yang menjadi kekasih saya!!!tahun nie jgk aku masuk pertandingan speech choir piala diraja n Alhamdulillah,smkcb dpt naib johan dengan mengalahkan 5 buah sekolah terbaik kemaman iaitu smk mak lagam,smk sultan ismail n smk rantau petronas..we are the champion!buat juniorku,ulangi sejarah itu pada tahun ini ye n tahun2 akan datang....kenangan speech choir n choral speaking memang x dpt nak lupakan..ok,video speech choir kalau kowg nak tengok,ada kat atas tu...klik je la...n ni gambar team speech choir sklh...then,selepas hampir 11 bulan  melalui liku2 hidup sepanjang 2011,tibalah garisan penamat buat aku pelajar spm..bermula tarikh 14/11/11 aku melangkah ke dalam dewan dengan sebuah misi tersendiri.."aku belajar lame2,aku nak hadiahkan kejayaan y terbaik wak parents aku"!!!hanya itu yang aku fikir..parents aku sentiasa ada dalam ingatan aku...sepanjang peperiksaan berjalan selama beberapa minggu,pelbagai perkara yang terjadi..antaranya ada yang dirampas kertas soalan kerana meniru..n ada kelas lain yang keluar awal kerana sudah berputus asa untuk menjawab...syukur,kelas aku x buat macam tu...tunggu punya tunggu,tibalah pula hari jadi add math...malam tu,kami sama2 study dalam bilik..target kami hanya 1,nak buktikan yang kami boleh...kami nak buktikan cgu shidi memang terbaik...n Alhamdulillah,kami lalui hari addmath dengan jayanya...walaupun ada certain soalan yang susah,kami tawakal padaNya...then,tibalah detik bersejarah buat kami.hari terakhir kami di smkcb,iaitu tanggal 30/11/11...diakhiri dengan subjek BIO...ni salah satu subjek yang paling aku minat...Alhamdulillah,aku boleh jawab soalan2 nie walaupun ada yang agak susah,namun aku keluarkan semua ilmu2 yang aku belajar,aku perah otak aku sebaik mungkin...4.30 p.m,saat ketua pengawas mengumumkan "masa menjawab telah pun tamat,calon hendaklah menyemak angka giliran n kad pengenalan dan letakkan di sebelah kanan meja"...aku rasakan satu perasaan yang sukar aku tafsirkan..mungkin gembira,mungkin sedih...aku pandang wajah2 rakanku,semuanya memberikan senyuman manis yang mempunyai beribu maksud..aku gembira kerana akhirnya aku melepasi satu tahap dengan lancar..terima kasih guru2ku,cgu bm,bi,mm,sej,pai,phy,cmy,am,n bio...jasa kalian aku balas dengan segulung ijazah..pada masa yang sama,aku sedih kerana mungkin ini kali terakhir aku dapat berkumpul bersama2 rakanku..aku melangkah keluar dewan,berpelukan sesama rakanku tanda mengucapkan tahniah n syabas..hujan yang turun dengan lebat sama lebatnya dengan air mata perpisahan n mungkin juga air mata kegembiraan kami....ini mungkin pelukan terakhir aku sebagai teman,ini mungkin perjumpaan terakhir kita..n hari terakhir juga aku memakai uniform sekolah..akhirnya,kami bebas..kami dah lalui saat2 genting n sekarang kami berdoa n bertawakal dan serahkan semuanya kepada Allah n menuggu hasilnya yang bakal diumumkan tak lama lagi..setiap pertemuan,adanya perpisahan...sejujurnya,aku rindukan zaman persekolahan..aku rindu mereka...kan ku utuskan salam ingatanku..dalam doa kudus ku sepanjang waktu~
buat rakan seperjuangan,kenangan kita,pahit manis,akan aku hargai...dengan kenangan itulah,aku menjadi matang,aku menjadi dewasa...
kini,2011 melabuh tirai, membuka tirai...aku tanamkan azam yang baru,aku semaikan dengan baja2 yang berkualiti agar ia membuahkan hasil yang cukup indah...aku rindukan mereka,namun aku sedar..dunia ini ibarat roda...aku harus kehadapan..aku sedar,setiap orang,perlukan perubahan...sekarang,aku menunggu sinar buat hari esok....aku mengharapkan sesuatu yang terbaik buat aku n rakan2...doakan kami semua..ini menjadi impianku...aku harap,aku mendapat yang terbaik,setanding dengan usaha aku...akhir kata,capailah apa yang ingin kita capai...satu janji didalam hati,satu mimpi yang akan ku rai,harapanku dalam hidup ini,ku ingin menggapai cita n cinta....kejayaan milik kita semua...salam sayangs~inilah realiti hidupku...

MANUSIA VS ILMU~

Assalamualaikum...
syez,dh lme x update blog nie..maybe sibuk dengan hal dunia yang tak pernak nak habis n maybe jgk still ada sikap malas dalam diri ini yang belum terhakis n maybe jgk sebab mood yang x seberapa baik dalam beberapa hari ni...first thing nak beritahu yang semalam lawan netball kat Kompleks Rakan Muda Kemaman..menang ke kalah???ok,nak menang ke kalah???in conclusion,memang x dapat johan or naib johan,tapi num 3 daripada 10 team..sebelum tu,plan lawan kat kampung fikri,tapi disebabkan hujan yang turun x henti2,padang pun dah habis bertakung ngan air semua,so,pindah main atas court kt rakan muda..ok,pertandingan nie sempena majlis perasmian gelanggang futsal yang baru dibuka di fikri n 4 your information,sempat la face to face ngn YB shaberi cheek..ohohoho,beliau yang mari rasmi majlis tu..then,ramai jgk la pegawai2 yang dtg,such as pengarah MCA,pengerusi IKBN kemasek,ketua wanita n so on..dah x ingat la sayangs~then,ade jugak konvoi bagi mengiringi kedatangan YB..tp,kali ni memang lain dari yang lain..kemaman fixie club yang menyertai konvoi tu dan dimaklumkan hampir 300 orang yang terlibat..fuuhhh,kalau tengok memang comey giler la,dalam hujan tapi sanggup redah jer...hahaha...n game ni jgk la fisrt time lawan dari pagi sampai petang main dalam hujan n first time jgk lawan reffri dye lelaki..yang jaga scoreboard pun lelaki yang ala2 perempuan...faham2 je la kan..hahahaha..memang kelakar r tengok,nak2 masa dyeorang berlari ats court n masa bercaka pn,alahaiii,kalah suara kita nie...hahaha..sory,bukan mengumpat,perkongsian cerita...n ref lelaki ni jgk la yang lebih ketat peraturan dye dari perempuan...sabar je la..nasib biak smart...ok,habis cerita game tue...
"I was nothing,but the best for u"..i really like to say like this...overall,i know,mayb saya nie x ade papew pun bagi certain person...but,dalam masa yang sama,saya cuba nak jadi yang terbaik buat awak..thats means,yang terbaik buat parents,family n also my dear friends..saya myb x boleh nak bagi anything yang korang semua minta,tapi saya cuba untuk bagi korang rasa kejayaan manis daripada saya....saya belajar untuk mencintai ilmu..dengan adanya ilmu,hidup ini lebih terjamin..ilmu harus dicari dan xkan habis sampai bila2..tanpa ilmu,kita dipandang serong..betul x???dan tanpa ilmu kita susah nak maju...Kepentingan Ilmujadi,nasihat saya,dan untuk diri saya sendiri juga,tuntutlah ilmu selagi masih berkesempatan..dan untuk junior2 saya,rakan2 yang masih belum habis spm,hargailah masa nada di sekolah sebaik-baiknya kerana selepas ini,kalian tidak akan merasainya lagi...sayangi rakan anda yang ada di sekeliling kerana percaya lah,lps kamu habis persekolahan,susah untuk kalian berkumpul kembali dalam satu masa yang sama...zaman sekolah hanya datang sekali sahaja dalam hidup n hargainya sebaik mungkin...salam sayang n semoga kita sama2 berjaya menggapai kejayaan dunia n akhirat..
p/s:menunggu sinat buat hari esok...

Thursday, 26 January 2012

HAPPINESS N SADNESS~

Assalamaulaikum...
ahahaha..hari nie banyak berita gembira yang saya baru n berita sedih pun ada....ni nak ctew nie...ohohoho...first of all,nk bgtau y ctew hepy...ok,td dapat lagi tawaran kolj swasta,ptpl...ngeee...tp,xnak pergi pun..sebab dalam tu xde pun kos yang saya minat...hohoho,so abaikan saje la yew...think 4 the future dear!jangan buat keputusan terburu2...ok,then,hari ni jgk besday my lovely sister...ok,ni la adik bongsu saya...ok sayang,akaq ucapakan selamat hari lahir dear!!!semoga panjag umur n murah rezeki n berjaya dunia n akhirat..ok sayangs,esok kita g kuantan yew,kita makan secret recepi yew...ehehehe...next,ade berita kelakar...memang x pernah trfkir pn...KURSUS KAHWIN!!eh3,jap3..awak jangan ingat saya gatal nak khwin dah ea...ni sebab kat masjid kt rumah saya ada anjurkan program nie,anjuran ketengah...n juz kena bayar rm50 only..so,td tanye my mom,dia bagi je g kursus tu...eeerrr,tapi....ohohoho..sound like trouble...awal sangat lor...hurm,dalam perbincangan nk pergi ke x...malu wei,mesty org ingat kita nie nk kwen awk..opsss,4 your information,saya nak hbs bljr dlu n kerja 4 a few years then bru kwen..hehehe..ok,lastly,berita gembira...td turun g training netball..hakhakhak..lame gile x men ekpn,futsal pn sme..men setengah jam dah rehat..hahaha.."q.ma,rehat jp..ledih dh nie"...hahaha...manje!n hari sabtu nie,ade liga netball kt kemaman...ohohoho,best nye dpt lawan plk...tp takut nie sebab saya masuk team owg dewasa...ngeee~tinggi x cukup lagi nie..papew pn,doakan y terbaik n dapat kemenangan..Amin...n lastly,td g kenduri kwen rumah ila..ramai la jumpa cgu2 semua n driver bus pun ade tau n warden hostel...n jumpa teacher keayangan,teacher syud...hehehe..teacher pun cakap y result spm pun ade kemungkinan kuar akhir bulan 2 nie...ok syg,sama2 kita teruskan berdoa banyak2..insyaAllah....kejayaan milik kita semua
ok,sekarang,berbalik kepada ctew sedih tu...hurm,td contact ngn my lovely junior..dia cakap ustaz zul nak pindah minggu depan...awak2 smkcb,korang dengar x???USTAZ ZUL NAK PINDAH!wa,biarpun saya dah hbs skul,seriously,syg gile nak lpskn dia g sekolah len...beliau memang yang terbaik antara yang terbaik...adanya beliau,banyak transformasi y beliau telah lakukan...memang sedig gila n cmfirm warga smkcb oun sama..kami akan merasai kehilangan beliau..papew pn,semoga uztaz terus maju n berjaya walaupun di sekolah yang baru...yang boleh saya cakap tentangnya,uztaz zul seorang yang memahami,penyayang,handsome,sporting,prihatin n disukai n disayangi oleh kami semua...n Alhamdulillah,saya sempat bergambar dengan ustaz...at least boleh jadikan kenang-kenangan..ni gambar masa graduasi spm tahun 2011..gimik je tu...ustaz kan sproting...hohohoho...n yang ini gambar masa sambutan hari raya aidilfitri 2011....hohoho,dapat duit raya tau...hehehe..
ok la,ni je dulu stakat nie yang dapat saya coretkan...ok,salam sayangs n nasihat eclass dari saya,sayangi insan yang ada di sekeliling anda...
p/s:menunggu sinar buat hari esok...:P

Wednesday, 25 January 2012

PLAN YOUR WORK~

Assalamualaikum n salam sayangs~
ok,sekarang mood tgh celaru..ohohoho..setiap masa,jam,minit n saat...i alwayz think about my future...seriously,now im feel like i'll face something that i can't imagine...result???ohoho...nrvous gile nie...whatever,i juz can pray 4 my success..i juz want this result is the best!that means y TERBAIK bg diri ini...bc0z i know,walau macam mana sekalipun result kita,ok ke ko...tu dah yg terbaik buat kita...myb ad hikmah..so,im get ready to face tomorrow..SPM,BIDANG,MINAT...yez,this 3 words really important 4 us.."Nak pilih bidang yg kita nak ceburi ini memang kena berfikir panjang gile..serious,kena berfikir panjang!pilih kos untuk sambung belajar adalah umpama kita pilih lorong gelongsor kat water team park..once kita dah meluncur n accelerating,its hard untuk kita berhenti n berpatah balik.first,nak hentikan acceleration tu gile lah susah..second,nak berpatah balik ke permulaan lorong.it is super hard n it takes time..so,pilih bidang yang sesuai dalam upu 6t untuk ipta n ipts..then,certain orang cakap,masuk jer kos papew pun,minat boleh pupuk..yes,surely dear,mibat boleh dipupuk..tapi,ianya umpama your last choice.so,screw it sebab AT THE END OF YOUR LIFE,KORANG STILL AKAN BERBALIK KE MINAT MASING2..."
its my dream n im sure u too...ok dear,sama2 kita berusaha yew...ingat,SPM bukan penamat!!!tu hanya tiket untuk kita dapat tempat di universiti...n SPM juga bukan satu destinasi bcoz after this,we must walk for a long journey..ok,awak2 nak pilih arah mana...im sure,all of us want to turn left!!!namun,ingat..tanamkan dalam diri kita semua SUCCESS IS MINE...thats mean,kejayaan milik saya,milik anda semua....

ok,pesanan nie pun untuk diri sendiri jugak...
now,certain x-students hari2 cbuk kuar statement tarikh kuar result..opssss,stetement or non statement???hahaha..ulang belajar math yew..ok..memang tarikh tu penting,,tp,pada kita semua sibuk kuar isu tentang nie,juz waste your time...we juz wait n c...bile2 pn tarikh tu akan tiba jgk lor...so,sayang2ku,jangan terlalu takut menghadapi hari esok..ye,kita dh buat yang terbaik kan???insyaAllah,hasilnya setanding dengan usaha kita jgk...sebenarnya,kata2 nie untuk tenangkan hati awak2 semua yang sedang gelisah..sebab saya pun macam tu..so,sekarang banyakkan berdoa..kertas spm kita semua dah siap lame dah tande...tunggu untuk proses seterusnya yew...
Sometime,there are some people will ask me "hows your target?"hihihihi..espesially,its so difficult for me to tell u all..so,we juz wait n c at the historic day...ehehehe...
n Sometime,i ask myself,who i am 10 years later...ohoho...so,imagine 4 a while...myb i have finish my study, have a career,n one more thing myb i already have a husband..MAYBE!!!hihihihi..n more important,hadiahkan my parents dengan segulung ijazah...insyaAllah...
p/s:sory kalau x faham ayat y berbelit tu...saje jer nk wriring ckit,lme x practice..huhu..practice make perfect!!!ok,menunggu sinar buat hari esok...

Monday, 23 January 2012

TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN~MISZ DR

Assalamualaikum n salam sayang~
ok,hari nie kita sambung tentang segmen kerjaya..ok,nie semua untuk kawan2 dan juga untuk diri sendiri juga..sedikit sebanyak dapat tau bahagian2 dalam perubatan nie...ok,TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN...eh3,macam familiar je kan..hihihihi..ok,n ni pun salah satu skop a.k.a bidang yang saya nak isi dalam upu 6t..
Teknologi makmal perubatan adalah satu bidang kerjaya di mana sains dan amalan penyelidikan makmal digunakan untuk membantu diagnosis,penentuan punca penyakit,cara kawalan dan juga penyembuhannya.Kerjaya sebagai teknologi makmal perubatan sangat menarik,mencabar n sesuai bagi mereka yang berkelayakan serta mempunyai minat dalam teknologi sains gunan di samping berkhidmat kepada masyarakat n memberi sumbangan kepada negara.. Sesuatu penyakit yang memerlukan penyiasatan mendalam,spesimen akan diambil daripada pesakit sama ada dalam bentuk darah,air kencing,najis,tisu dan lain2 dan dihantar ke makmal untuk dianalisis oleh teknologi makmal perubatan..Keputusan daripada penganalisan itu dapat membantu para doktor dalam membuat diagnosis n seterusnya memberi rawatan selanjutnya.Bidang tugas ini sangat luas,di mana ianya diamalkan di hospital kerajaan atau swasta..
 Bidang2 yang dipraktikkan dalam teknologi makmal perubatan secara umum adalah:
  1. patologi kimia
  2. pemakanan
  3. radiokimia
  4. mikrobiologi perubatan
  5. virologi
  6. parasitologi perubatan
  7. imunologi
  8. patologi anatomi
  9. sitologi
  10. hematologi
  11. imunohematologi
  12. bioteknologi
ok syg,tu sikit2 tentang teknologi makmal perubatan...so,kalau ada papew info tambahan,share ok..n for my dear frenz,bdq batch 94!!!smga dpt rslt terbaik spm nanti yew...yang penting skrg,teruskan berdoa n berdoa..semoga kejayaan milik kita semua...salam sayang~
p/s:menunggu sinar buat hari esok..:)

Sunday, 22 January 2012

TENTANG DIA~

Assalamualaikum n salam ceria...haa,macam biasa,i juz want to write all about this person..who???one of my beloved person that have been a part of my life~NAWAWIE ROSLI a.k.a Awie..budaq nie sebaya ngn sye n sekels ngn sye n jgk bff sye..yez..bdq nie..awak knl???ohohoho,myb ad yg kenal kot....ok...first sye kenal dia ni masa form 1 lor..hihihi..masa tu igt lagi,perghh,pemalu gle..dh la snyp dlm kls..hahaha...mmg kene buli aje..nk wak cmne,dia ni blh diketegori dlm klgn bdk2 smart lor.eehh2,smart ke mamat ni???huhu..boley la..kwn2 saya semua nye comey2 n smart2...haha..hobi dia nie suke nyanyi tau n yg paling2 dia suka lagu BI..fuhhh,mmg bley trtidur la spe dgr n suara dye???memang x nafikan yg suara die pn sedap la jgk...hihihi..kredit to u bro!n bila besar nanti,dia nak jadi seorang penyanyi...opssss,tu cita2 main2 dye je la..y sbnrnya,dia nak jadi seorang dentist...hahaha..bgus bro!bukan senang sekrg nak cari laki yang minat bahagian medic nie..hahaha...ok,then awie ni jgk kuat jgk la daya ingatan dia...n dalam 2 bulan sebalum spm,ingat lagi masa tu,saya x ingat lagi bahagian2 tulang dalam bio tu...so,kteorg pn cabar 1 sama lain,kne hafal dalam masa 2 hari..haha..bayangkan struktur tulang n fungsi ye sekali..hahaha..tp,Alhamdulillah,berjaya jgk akhirnya..n awie pn sme..sampai skrg,berkat usaha kita tu,sya ingat sampai skrg tau semua tu,...hahaha...then budaq nie jgk  seorang yang sgt2 poyo....korg percaya x????seriuosly,hohoho..dia ni,suka sgt men kutuk2 org...haha..laki kan..tp,dalam tu,dia ni baik tau...senang nk mintak tolong lorh...ni y buat org sayang kat dye nie...hihihi...muka dia???cam cina cket kan..ohohoho...sye rindu gile kt dia...ye la,dah lama x jumpa dia..skrg dua dh kerja la...ok beb,6t balek cni,bljr la member ksygn awk nie!!!ngeeee~koya jer...ok,ni snap masa majlis akad nikah tahun lps...eh3,trsasul plk,masa sambutan hari raya lor...kt sekolah..hehehe...kita kan kawan...ye ye..memang selesa kawan ngn dia...dia la tempat nak luah perasaan sedih,suka,marah n so on...dia pun macam tu jgk...dia ni salah seorang bff sye...harap2 hubungan kami berkekalan...aiyoyoyo..ni masa kteorg pergi karnivl jom masuk u kat TTC tahun lps....ahahaha,,sempat agi time ni 2 kali masuk kt bahagian kulinari,g ambk kek..hahaha..gile la...haha..sopan nye budaq nie..hak3...sje jer la...k la..awie,nanti dapat gaji second ingat tau,bwk g wayang n bowling skali...kne blaje kte..huhuhu..wokay dear,sye juz nak awak tau yang saya syg awak ketad2 tau...kalau la ditakdirkan awak dh jumpa "someone" dalam hati awak,pliz3,jgn lupakan saya...ingat semua kngn2 kita yew..n thankz sebab sudi jadi kwn sye...kita kawan k,kawan tapi mesra....mizz u a lot beb!!!ok,smga kita sma2 berjaya dunia dn akhirat dan menjadi anak yang soleh n solehah..ok dear,jaga diri,jaga iman..."come to me bro!rindu kamoo..cni2,sakitkan hati sye blik!!!"...hahaha...

THE LATEST NEWS~

Assalamualaikum...
hihihihi..ok,skrg nie stop jap kite usha tentang bidang2 perubatan...skrg,kita enjoy ok...ok,my news skrg ni,sye bru dpt lesen L lor...wah3,lame gle tggu nie,2 minggu...ok,so lps je ray cina nie,ok,dah nak start wak amali 10 jam krta n 10 jam moto...ngeee~hrp2 dpt kemudahan bwk kereta tu,coz nk cpt2 pandai n dpt test jpj cpt2...coz sye nk g KL lorh bln 2 nie..igt dan la ciap,tp,x...hahaha..xpe la,yang penting,dah dpt..so,doa2kan sye llus jpj skali jer ea...huhuhu,xde duit lor nk byr lau failed...ok,stop sal tue...then,ctew sal iqbal...wakakakaka,bro...xlme lg wa dpt lsen beb...aq ambk kau kt rmh,kau isi myk krta aq k???lau x,aq xnak ambk kau!hahahaha...so,konklusinya,sye msg ngn iqbal nie...ntah,tbe2 jer dye htr msg..kul 6 pagi!perghh,awal gle bgn..hihihiihi..dye ckp dye rndu kt sye..hahaha...n then bgtau dye,"t 10 thn lagi baru aq nk prgi jmpe kau..n mse tu aq dh mature!!!"hahaha..tu la,spe suh ckp kte bdq2..hahaha..dye ckp xyh2,dpt jer  lesen,first sye kne jmpe dye..aiyayaya beb...huhuhu.tgk keadaan la...lau my dad lps bwk krta,i'll go...hehehe....wokay,esk CNY kan...so,ramai org kat rmh nie...perantau2 (abg2 n kakak) smua dh ad kt rmh..hahaha..mcm hari raya la plk...tp,hepy coz dpt main ngn ank2 sdre smua...huhuhu...td kuar g bndr..hahaha..jmpe bdq2 nie(adk akt) kte...wah,mmg x cam la..BOTAK!!!hahaha..mnggu first skul dh kne msuk bilik dsiplin..wah,congrats diq!hahaha..bkn susah pn kn nk msuk blik nie kn..hahahaha..ok la,mlm2 t sye update blek,lagi byk idea nk bgtau.huhu..skrg,mood mls nk tulis..ok...n lastly,tbe2 je i miss thiz person...huhuhu..awie!!!mizz u beb..haha..lme x tgk muke "macho" awk tu..lme gle awk x skitkn hati sye ngn kata2 "pedas" awk tu n lastly,lme x dgr ayt poyo awk tu...hahaha...syg kamoo lor..nak tau story sal mamat ni x???ok,sambung mlm nie yew...ok dear..salam sygs~

Saturday, 21 January 2012

SAINS FORENSIK~MISZ DR

Assalamualaikum my dear..
hari ni juz nk explain about sains forensik..saje jer wk rajin nak usha2 kos ni sebab tibe2 je kuar minat y slh satunye nk jadi ahli forensik...hahaha...
Bidang penyiasatan saintifik atau dikenali sebagai forensik semakin dikenali dan diminati oleh pemuda pemudi skrg..(mcm detective conan tu2)..haahaha..ok,sains forensik mungkin berkaitan dengan jenayah atau tindakan sivil..forensik Antropologi adalah aplikasi sains antropologi fizikal  dan ilmu tulang manusia dalam persekitaran undang2,paling kerap dalam kes2 jenayah di mana kekal sebagai mangsa atau kurang skeletonized..Forensik patologi adalah satu cabang patologi dengan pemeriksaan mayat.bedah siasat akan dilakukan oleh patologi atas permintaan koroner biasanya semasa penyiasatan kes undang2 jenayah dan kes undang2 sivil di sesetengah bidang kuasa..Sains Forensik telah meluas digunakan untuk menyelesaikan kes pembunuhan,jenayah dan lain2 kes dimana tiada petunjuk langsung atau keterangan tidak dapat diperolehi..sains forensik pasti telah dibuat siasatan jenayah dan lain2 pertikaian undang2 mudah dan cepat untuk menyelesaikan...
p/s:masa tengah tulis ni,tau x ape y sye bayangkan...kerjaya ni sgt mencabar!ohohoho...n i can imagine if i am a forensic,it'll looks like detective conan..hahaha...papew pn,doakan smga result SPM ni dpt y terbaik n dpt capai cita2 nk jd surgeon one day!!!insyaAllah...

Friday, 20 January 2012

JURUSAN FARMASI~MISZ DR

Biasanya, peranan seorang ahli farmasi bukan setakat memberi preskripsi dan ubat-ubat kepada pesakit malah lebih dari itu. Sebaliknya, seorang ahli farmasi sebenarnya perlu mengetahui hampir segala hal seperti seorang doktor. Sebagai contoh, bagaimana untuk memberikan nasihat kepada pesakit tentang cara menggunakan ubat, kesan-kesan sampingan dan harus tahu tentang penyakit dan lain-lain.
Penjelasan Kursus:
Kursus farmasi biasanya mengambil masa selama 4 tahun. Ini tak termasuk dengan pengajian asas / pra-U / matrikulasi. Perlu diingatkan bahawa tempoh program pra-U mungkin berbeza. Sebagai contoh: matrikulasi selama 1 tahun, South Australian Matriculation (SAM) 1 tahun setengah dan A Level 2 tahun.
Pelajar-pelajar yang mendaftar kursus farmasi ni perlu menjalani praktikal yang bergantung kepada polisi universiti. Di universiti saya, praktikal biasanya dibuat di hospital atau farmasi komuniti semasa tahun keempat dan setiap universiti mungkin dibuat semasa tahun ketiga atau keempat. Bergantung kepada universiti.
 boleh katakan kursus farmasi sangat menarik. Semester 1 ialah masa untuk menyegarkan fikiran dengan pengetahuan-pengetahuan asas. Ada subjek – anatomy, basic chemistry equation dan sebagainya bergantung kepada universiti. Semester 2, masa untuk menggunakan pengetahuan asas tersebut untuk kes-kes tertentu.
Bila masuk tahun kedua, pelajar-pelajar Farmasi akan didedahkan dengan pelbagai macam jenis ubat untuk diingat, virus dan bakteria untuk dibezakan dan ingat, graf-graf untuk difahami dan dianalisis. Kebanyakan pelajar setuju jika dikatakan bahawa tahun kedua ialah saat-saat genting dan paling susah. Selain belajar melalui teori, pelajar juga akan didedahkan dengan compounding practices – masa ni dapat peluang untuk buat simple drug macam lotion, ointment, cream, panadol dan sebagainya.
Cabaran:
Seperti mereka mengambil kursus perubatan, kursus farmasi ni memaksa anda untuk memiliki ‘memori-berasaskan-komputer’. Kita kena ingat dan hafal banyak benda. Nama dan jenis ubat, fungsi ubat dan jangka masanya, dos-dos untuk dewasa dan kanak-kanak. Walau apapun, pemahaman sama penting dengan mengingat.
Kalau setakat hafal tapi kita tak tahu bagaimana, bila dan kenapa ubat tu digunakan pun tak guna juga. Jadi kesabaran tu sangat penting dan plan timetable dengan baik.
Peluang kerja:
Untuk pelajar yang dapat tajaan JPA, anda perlu berkhidmat dalam sektor kerajaan minimum 4 tahun dan maksimum 6 tahun. Sila rujuk surat perjanjian anda dengan penaja. Sekarang ni, Malaysia kekurangan ahli farmasi, jadi peluang pekerjaan sangat tinggi. Kalau nak cepat dapat kerja, saya nasihatkan anda lapor diri awal dengan pihak JPA dan SPA bila tamat belajar dan jangan memilih sangat.
Jika anda belajar di luar negara, perlu diingatkan bahawa farmasi di Malaysia tak sama seperti di luar negara. Cabaran mungkin berbeza. Jadi cuba sesuaikan diri walau di mana sekalipun anda dihantar untuk berkhidmat. Kalau anda tak berminat untuk berkerja di hospital dan farmasi bila tamat bound dengan kerajaan, anda boleh terokai dunia perniagaan dengan membuka farmasi sendiri. Selain itu, anda juga boleh menjadi seorang pensyarah atau melibatkan diri dengan industri farmasi.
Subjek SPM yang perlu dikuasai:
Untuk bakal calon atau pelajar lepasan SPM, English, Biology and Chemistry penting di masa hadapan. Tapi bukan nak kata Add Math, Physics dan Maths tak penting. Penting juga. Anda masih perlu tahu asas pengiraan dan algebra tapi Bio, Chem dan English adalah yang dominan.
Lagi satu, anda kena dapat keputusan yang cemerlang untuk 6 subjek tersebut. Seboleh-bolehnya A1. Tapi A2 pun masih diterima. Ini penting kalau nak applyscholarship JPA. Tapi jangan takut nak apply kalau dapat B pun. Ini kerana keputusan temuduga bukan berdasarkan kepada result anda semata-mata tapi juga personaliti dan tahap keyakinan anda. Kedua-duanya penting untuk anda survive di luar sana.
Nasihat  untuk semua pelajar. Jangan rendah diri dan rasa semua pelajar sekolah berasrama penuh je boleh dapat biasiswa. Tak sama sekali. Semua pelajar adalah sama. Apa yang membezakan ialah siapa diri anda sebenarnya. Dunia ni sebenarnya lebih besar dari apa yang anda rasa..my face in the future...insyaAllah...doakan sye!salam sayangs~
p/s:dipetik dari seorang kakaq yang mengambil jurusan farmasi..huhuhu..tiba2 kuar niat nk usha kos farmasi n forensik...

Thursday, 19 January 2012

MY BRO,MY FRENZ,N ALL ABOUT HIM~

Assalamualaikum my dear frenz...
Malam ni juz want to story all about him..coz 2,3 hari ni ayik msg ngn dye ni jer...miss u la der!...u know??im sure u dont know lor..Muhammad Iqbal Hanif  Hashim a.k.a iqbal..hihi,gmbr ni mase kt airport,kteorg bru blek dri honeymoon lorh..opsss,sje je wk suspens...ni kt jeti lor,otw balek kemaman,tganu...jeti kuala perlis..cuti2 4 hari 3 mlm ngn org2 trsyg(ngn mber2 lorh!)..our relationship dh nk msuk 6 tahun..dari thn 2007-skrg n insyaAllah,4ever~dia dilahirkan pd 30/04/1994 n ank sulong dri 3 bradik(lau x clap)...hurm,byk kngn aq ngn dia n aq syg dia sgt2..as my BFF lor!kisah kami,ce wah!hakhakhak..no3,kteorg kwn rpt sejak form1 lg...n kami brtmbh la rpt mse form 3..coz mse tu sye duk hstl jgk,dye pn sme..so,mlm siang,tgk mke dye je..stdy sme2 lm kls..mmg kami rapat,sampai cgu2 pn igt kteorg ad papew..tp,xla beb...kwn jer,tp mesra.thats all!ok,mse form 3,1 kejadian y tragis brlaku..wah3...mse tu igt lg,hari jumaat dalam dewan makan asrama..sy pnjm hp dye jp mse tu,kwn dye col,gayut la kjp..tp,mmg malang lor,warden msuk mkn ptg...huhuhu..hp dye kne rmps..wooooo,mmg rse bersalah gle la...tp,iqbal ckp xde ape a...ok jer..tp,ye la kn..kte wk slh..mmg a rse brslh..sy nk bg pnjm hp sy pn,dye xnk...degil btul la bdq nie...last2,akhr thn bru dpt..dye ok jer...huhu..n mse form 3 ni jgk,kngn sy xkn lpe smpai ble2..6/7/2009..esok tu besday sy..mmg sy badmood r,ngamuk nk blek rmh...nk celebrate ngn fmly..huhuhu..huh,manje ekpn!xla,tu bdq2 ag...mlm tu,xtau pn bdq2 ni rncng kenakn sy..waaaaaaa,gle bangng g cye btul2...semua sbb iqbal..dia tu pndai je wk2 ngis dpn sy...hahaha..klakar plk rse mse tu..ph ke sy nk ngis ye wk..:(..papew pn,thankz my dear,bdq2 hstel,bdq2 kls 3Arif n smua y trlibat scra lngsng @ x...perghh,mcm AJL plk...hihihihi...ok,syg kamoo smua..then,mse form 4..waaaaaa,sedih beb..dye sme ngn sy,PMR 7A1B...tp,dye ni x mnt bio,dye tkr kls msuk kls num 2..sedih beb,ye la..sblum ni mne prnh jauh ngn dye..ce wah..haha...tu smua utk kbaikn dye jgk...mse form 5,pn sy smbut besday sy kt hstel ngn bdq2 dorm n kwn2 rpt kt hstl..wa,terharu sgt2...ade kek n pizza lagi...y pntg,kwn2 y sy syg smua ade mse tu..tme ksh awak,sy x sngka awk smua akn clebrate smpai cmni...ni lh kek tu...azri y beli..thankz beb!n iqbal,thankz bg top4 tu yew..huhuhu..smpai skrg,sy smpn tau...ok,hbs sl kngn2 y sy selitkn spnjg brgelar shbt..iqbal brcita2 nk jd seorg akauntan n usahawan y brjaya...bro,i hope u alwayz success yew...n kata sy wk dye"Bal,aq nk kau jga hubungan kte ni..biar 1 ary 6t,kau dh ad awex ke ape,jgn kau gnti aq ngn spe2 tau...aq 1 dlm 1000 nie..n aq nk kau tau,aq syg kau ketad2..aq rndu nk gaduh ngn kau blek!Bal,smpn smua kngn pahit manis kte brsame..aq syg kau beb!"
p/s"menunggu sinar buat hari esok!salam sayang~

Wednesday, 18 January 2012

~GURLZ 5,GURLZ GENERATION~

Assalamualaikum..hari ni rse rajin jer nk story about my BFF..eh,awak ada terbaca post saya ni???woww,congrats dear...n ni semua kisah kita tau...suka duka kita menjadi sahabat..
wokay,first nk ctew sal Nur Amirah bt Mat a.k.a Mirah..saya kenal dia dari sekolah rendah lagi..tp x sure masa darjah berapa,myb darjah 1@2..yup,saya ngn dia memang seorang pembuli...ada seorang member yang sentiasa kena buli ngn kami n sekarang,bdq tu dj jadi bff kami jgk..haha..Mirah bercita2 nak jadi seorang ahli farmasi..seorang pelajar biasa dan agak banyak mulut dalam kelas..ngee~dia ni jgk suka bertanya ngn cgu2 semua lau x faham..bdq ni blh dikatakan rajin study n pada pndgn sy,dia ni minat kimia sebab...sebab masa sy dlm kls,duk sebelah dia..lau sy nk tidur ke,x salin nota.mmg kena mrh ngn bdq nie..biasa time kimia sy tidur n mls wk nota..waaaa,mlsnye sy nie...n ayt yg biasa dia guna"eh,mu ni..suke ngt tidur lm time ni..sedar x brp hari ag nk preksa!!!"hahaha..thankz dear sebab TOLONG INGATKAN AKU(ana rafali)..huhuhu..orangnya simple je..x suke menunjuk2 lorh..tp,bab2 gosip..hakhakhak..xleh lari dh...big bos..huhu..in she had taken by MR AUS..ok syg,sy doakan awak bahagia dgn dia n jgn lupa,doakan sy dpt jmpe ngn MR R beb!!!lau betul jadi kenyatan,saya suruh awak jd pengapit sy t...hihihihi..syg kamoo...
ok,next,Susiana binti Yusof a.k.a susi..orangnya kecik molek jer n seorang pengawas sekolah..hihihi..sebanarnya sy x berapa rpt ngn dia sebelum ni,tp disebabkan kami ada chemistry,itu y menemukan kami..dia ni bercita2 nak jd engineer..saya slalu gaduh ngn dia lau sal kerjaya..saya nak jd DR,n dia nk jd IR..kan c..dia slalu je ckp,DR ni sush la,kne duk dlm hospital jer..lau engineer lain,blh kuar2 g tgk projek,ada aktviti luar..hahaha..btw,memang DR n IR x bley nak sama pendapat..lau ada papew,mmg kteorg akn bg pndpt msing2 n akhirnya sama2 menerima..huhu..n susi minat Fizik..tu kelebihan dia..masa nak spm hari tu pn,saya bljr ngn dia ckit2..n satu persamaan antara saya ngn susi,kami kaki futsal n kaki bola..futsal means,mmg kami akn main futsal la n hari tu seminggu nak spm,sempat lg kuar g men futsal..huh,gila kan..n kaki bola..yup,lau sal bola,mmg kami x bleh nk pisahkan..dia minat MU n BARCELONA n saya plk minat CHELSEA n REAL MADRID..lau ade je team klh,mmg sdp r mpus kt sklh..haha..bola men kul 2,3 pagi pun,kami rela bangun..huhu..n for your information,she still single for now..wokay dear,smga dpt jd IR 1 hari 6t yew n dpt jmpe someone iras cam nazmi faiz yew..wakaaakaka
ok,then Wan Nur Syahira bt Wan Su a.k.a ira..hihihihi...dia baik tapi kadang2 dia x dpt nk kawal emosi..hihihi..espesially ble gaduh ngn ehem2..oppps,sory bro..terlepas cakap..alaaa,gaduh x sampai 1 hari pun,esok tu ok la balik.ish,budaq2...n mood dia jgk kadang2 x bleh nk cari..n dia ni jgk seorang pengawas sekolah,tp slalu buat hal...haha..disiplin sekolah???huh,bkn 100% dia nk ikut..50% tu kira ok dah tu..haha...ok,Ira minat subjek ADDMATH n MATH..kadang2 saya malu ngn dia,addmath dia bleh buat,tapi saya???waaaaa,paling2 x bleh function...haha..sy slalu jgk bljr ngn dia..hihihi..n ayat y dia slalu ckp ngn sy "eh,xleh makan banyak2,gemuk kekgi"..hahaha..dia ingat dia tu chubby ke..ish,bdq2 skrg kan..ira suka main netball..same wif me 2..n masa dekat nak SPM pn.sempat ag g lawan netball..wah...n bdq ni suka bergaya tau...huhuhu...g mane2 pn,mesti ade je x kena..ok,dia pun bercita2 nak jadi seorang DR atau pensyarah...n she had taken by MR AMIR..huhuhu..lau dyeorg ada masalah,sy la y dia cari..lau dye off hp,MR AMIR call la saya n sy trpaksa bersubahat sama..hahaha..kawan2..btw,smga bhgia ngn insan2 trsayang yew..n ingat kenangan kita,panjat pagar sekolah sampai runtuh..huhuhu..
n lastly,budaq koya nie Nurul Hanisah binti Rani a.k.a Nisah..ha,dia ni memang terkanal dgn byk mulut@ mulut murai..hahaha..betul,dia ni suka ckp byk la..nak2 masa Math,kne jer ngn teacher Ho sebab asyik brcakap jer..hahaha...myb sebab tu dia ada tahi lalat kat mulut or..hahaha..ok,nisah ni terror Math tau..lau A tu,memang dalam tangan jer tu..n juga seorang pengawas..dia ni jgk suka ambk tau sal orang lain..contoh,lau la ada papew y hot.mesti dia pun nk tahu..kalau x,ada la rajuknya..huhu...tp,x lme..bdq kelas sebelah ada nk tlong pujuk kan...hihihi..ish,bdq ni ramai peminat lor..hahaha..alaa,nk koya la tu..haha..dye ni la member yang saya n mirah slalu buli tu masa sekolah rendah..tarik rambut dia,tudung dia...hihihi..cian awak op..saya mtk maaf yew...ye la,time tu bdq2..xtau papew lagi...hehehe..then,dia ni jgk nak jadi DR besar nanti...nisah suka ngt kuar petang2,g ronda2 ngn moto dye tu..minah rempit dye nie...bab kata dia "sambil g jalan,g usha pkwe smart lalu"..hahaha.nisah2..sumbaq ekpn..n betul,lau dye x dtg sklh,waaaa,rasa cam lain jer...coz xde org sy nak kacaw...slalu je saya buli dia..dia ni suka buka kasut masa lam kelas n time tu la saya sorok kasut dia n kadang2 letak atas whiteboard kt dpn..haha..jahat kn saya...tapi,tu semua gurauan la nisah..jgn ambk hati erk..n lastly,she also had taken by ,MR FAIZ..ok syg,smga brbhgia ngn org trsyg..
ok,dan saya???pelengkap gurlz 5..saya xtau nk ctew ape coz sy x pndai nk nilai diri sendiri n juz u can judge about me...y boleh saya ckp kt cni,sy seorg pencinta biologi,ingin jadi seorang pakar bedah,seorang kaki bola,n seorang pengawas pembimbing rakan sebaya n u all can say anything about me..myb lau orang x kenal sy akn ckp "pergh,prasan bagus la minah nie,ish,annoying"..haha..tp,ble awak dh knl saya,myb awak akan rasa bertuah jd kwn sy..opss,dah terlebih sudah..ok,n last dari sy tentang sy,im still single n sedang menunggu MR R n myb tu semua impian kosong jer coz mustahil sgt2..kan mirah???tp,by hook or by crook...saya tetap dgn prinsip saya..
Wokay,tu jer ckit banyak tentang BFF sy..sy doakan semoga hubungan kita kekal 4 ever n berjaya dunia n akhirat...smga cita2 kita tercapai hendaknya n cinta kita semua dengan insan terpilih berkekalan..salam sayang,salam rindu dariku buatmu semua...
"kenangan kita berbaju sekolah"..

"PUTARAN HIDUP=24JAM"

Assalamualaikum n selamat pagi boboy n gugurl sekalian....
"LIFE IS AN INTERESTING JOURNEY"...yes,u keep my word..hidup ini satu perjalanan yang begitu indah seandainya kita menjadi insan yang pandai menghargai..suka duka n susah senang adalah lumrah kehidupan.ok,cuba awak lihat jam yang sentiasa berputar dan mempunyai 12 angka di mana terdapat 6 angka genap n 6 angka ganjil.andaikan angka genap itu merupakan zon kesenangan n angka ganjil adalah zon kesusahan.katakan hari ini sekarang pukul 10,bererti kita berada dalam zon kesenangan,tapi jangan lupa tak lama lagi akan beralih pukul 11 dan kita akan berada dalam zon kesusahan..begitulah seterusnya putaran jamsehinggalah sampai masa ia kehabisan bateri..dan jika kita???sudah tentu kita semua mengetahuinya..Hidup ini penuh dengan ujian..tapi,kita harus menganggap,bahawa setiap ujian yang datang itu merupakan permainan hidup..jadi,jadilah seorang yang bijak pandai.."PLAN YOUR WORK N WORK YOUR PLAN"!!!Seandainya awak terjatuh,bangunlah..dan nilai diri sendiri sebelum nilai orang lain..pandang ke hadapan dan perbaiki diri..Apabila awak gagal,tanyalah diri sama ada awak mahu terus melupakan kekecewaan atau meneruskan kekecewaan..Jika awak memilih untuk meneruskan kekecewaan,maka awak seorang yang negatif dan mudah berputus asa..tapi,jika awak ingin melupakan kekecewaan,awak salah seorang yg positif dan berfikiran matang..Jadi,renungkan bersama..kadang2 kita di atas,dan kadang2 kita di bawah..~salam sayang,salam ceria salam ukhuwah~
p/s"menunggu sinar buat hari esok..doakan semoga rslt SPM membuahkan y terbaik buat kita semua...

Tuesday, 17 January 2012

JUZ ABOUT ME~

Assalamualaikum n salam syg~
memang entry kali nie semua tentang Saya...hahaha..why???bosan ke dengar?saya x suruh awak dengar la syg,juz baca je..hakhakhak..relex la,petang2 cmnie,sempoi cket..ok,out the topic!
ok,sekarang ni,im sure budaq2 spm 11 cmfirm busy nak isi upu kan..sama la ngn saya..tp,sy x isi pn lagi y fasa 2,ingat nk isi lps result 6t lorh...skrg ni,mmg confused la nak pilih yang mana...n sebab tu la skrg ni,tipa2 hari,sy akn seach MR GOOGLE untuk tolong sy..n ni la perancangan sy lps nie...nak tau??x nak??biar r,nk share jgk..haha...
1)UNISZA=diploma radiografi,diploma teknologi makmal perubatan,diploma fisioterapi
2)UITM=asasi sains,diploma teknologi makmal perubatan,diploma fisioterapi,diploma farmasi
3)UM=Asasi sains hayat
4)UIAM=asasi farmasi,asasi perubatan
haa,ni lah antara perancangan2 yang sy dh plan nak isi dalam upu nanti...papew pn,saya harap2 sgt result sy 6t terbaik n saya dpt buat asasi medic..antara IPTS y sy nak ialah UNIKL...cita2 saya nak jadi pakar bedah.memang tinggi kan,tp sy percayakan diri sendiri.."BY HOOK OR BY CROOK"..ok...hbs tentang UPU..sekarang..waaa,tekanan beb..hari ni sehari x off hp..haha..malas nk lyn org2 y x faham kita!seriously,sy bosan..:)..nie dh nk masuk 1 minggu,tap lesen L kereta n moto sy ,masih x siap2..wooo,lame gle...susah cmni..coz bln 2 nie nk g KL..sempat ke x nk siap P..myb x...haha..PLKN????awak kena???tahniah sebab awak x kena!saya mungkin bertuah sebab terpilih,tp sy insan y x pandai nk hargai sebab sy xnak pergi!nasib baik kena panggilan 2@3..harap2 dpt sambung belajar cepat2..ngeee~zaman sekolah dh lama tinggalkan sy...mood sedih la nie..rindu lorh kat sklh tu..n semuanya..tapi,walaupun dh msuk tahun baru,bila org tanya umua sy brpa,hahaha..sy masih ckp umur sy 17 lor...hihihihi..biar la..mmg betul umur sy 17 kn..haha...sy rindu nk pakai baju PRS..huhuhu..PRS???haha..bantu diri untuk bantu org lain..so,awak ada problem???share with me..sokey la,kita kenal ke x..insyaAllah,sy akn jd pendengar y setia..ha,ni gambar budaq2 dorm mawar...mereka lah yang selalu ngan saya..ye la,sebilik ngan sy..sy budaq hostel y nakal...hehehe..kt dlm gambar nie,hanya ada 2 org adik,iaitu sarah(form2) n fiza(form4).yg len semua akaq2 yew...spm candidates...huhuhu..saya rindu la awak2 semua..bila la kita boleh kumpul balek yew..sedih nak tinggalkan awak semua..n pengalaman y x dapat nak lupakan time saya duk hostel...masa HP KENA RAMPAS!!!huh,awak pernah???rugi lau x prnh rse...waaaaaa...mse tu,ingat lg.baru kul 11.30 p.m..tp,mse tu bdq2 dorm semua tdr awl..xtau knpa,petanda kot..stndrt kul 1,2 pg baru tdr..sy lau tdr,mmg x sedar..haha..cgu msuk mengejut pn sy x sdr..cgu ambk cmtu je hp sy,mse tu tgh dgr lagu..earphone dua tnggl,tp hp dia bwk kuar...waaaaaaaaaaa,tenshion beb..huh..tp,nasib baik la warden x bg kt PKHEM,dy pegang 2 minggu...hehehe.lps tu,dpt warning...tp,kan dh cakap,sy bdq degil..haha..bwk hp,bwk laptop g hostel..sedangkan semua tu barangan larangan...haha..ok la,panjang la plk..k,salam sayang wak semua...
p/s=menunggu sinar buat hari esok~

Monday, 16 January 2012

UKHUWAH ITU INDAH~

Indahnya suatu persahabatan itu apabila ia wujud kerana Dia. Indahnya bila cinta yang ada kerana Dia. Indahnya kasih sayang yang wujud kerana Dia. Indahnya bila segalanya disandarkan hanya kerana Dia. Indahnya bila segala perbezaan disatukan kerana matlamat yang satu, iaitu menggapai redha-Nya.Tapi indahnya ukhwah itu tak cukup sekadar di mulut , Tak terlestari sekadar pada baris-baris ayat sahaja dan dalam satu-satu hubungan itu pastinya ada ujian. Maka, timbullah episod-episod terasa hati, tak puas hati, bersedih hati, makan hati, sakit hati akan menjengah hidup kita dan pastinya semua ini mampu menggugat cinta yang dah terbinayang lahirnya semua dari hatiApa juga permasalahannya, semuanya dari hati. Kita semua berbeza. Maka berlapang dadalah. Jangan biarkan penyakit-penyakit hati meraja dalam diri. Sebab pasti, kita yang akan rugi.
Ukhuwah
Saya baru diketuk kebenaran. Ukhuwah yang manis tidak akan dapat digapai secara membuta tuli. Tak cukuplah ukhuwah itu dengan hanya bertegur 'hye-hye dan bye-bye' tetapi ukhuwah yang sebenar melahirkan kesatuan dan menenangkan hati. Bila persaudaraan yang dihulur bukan keranaNya, percayalah, kita akan kalah dengan ujian dan berpecah juga akhirnya.Di mana letaknya ukhuwah kita?
Saya sering merefleksi diri, melihat di mana kedudukan kami. Saya akui mungkin masih jauh dari menikmati nikmatnya ukhuwah yang sebenar. Namun, perjalanan ini tidak akan terhenti di sini. Saya mahu ukhuwah kami bersemi hingga bila satu saat kami ditakdirkan terpisah jauh, saya tidak perlu gusar. Kerana hati-hati kami telah pun terikat padu.
Saya mengharapkan setiap dari kami sentiasa disuluh hidayah Illahi, sentiasa berada dalam biah solehah hingga nanti apabila kami ditakdirkan berkahwin, setiap dari kami mampu membina baitul muslim yang baik. Saya harapkan setiap kami sedia berjihad dan syahid. Saya mengharap dengan sangat agar kami menjadi tetangga di syurga nanti.InsyaAllah..
ukhuwah itu indah..dan lebih indah jika ia disulami dengan keikhlasan...jagalah hubungan itu agar ia terus terpahat dalam ingatan..Betul???TIDAK!!!kenangan itu penting sayang..walaupun ia kenangan pahit sekalipun,namun ia tetap indah untuk dikenang...kenangan itu yang mendewasakan kita..kenangan juga yang mengajar kita erti hidup...tanpa kenangan,hidup kita diibaratkan berada di atas awan..terapung2 tanpa hala tuju..kita harus ingat,tak semua kenangan itu indah untuk dikenang...kadang kala,kenangan yang pahit lebih memberi cabaran dalam hidup dan mengajar kita erti kesabaran...Coretan buat teman-temanku"sayang,perkenalan kita,pertemuan kita meninggalkan seribu kesan dalam hidupku..perhubungan kita masih segar dalam ingatanku.gelak tawa,gurau senda,masih terbayang di mataku..Teman,hadirmu membawa seribu sinar dalam hidupku..kamu simpanlah semua kenangan kita,susah senang,gelak tawa,kita bersama..tanpa kamu,aku hanyalah insan yang lemah...sahabat,hanya satu yang perlu kamu tahu,walau sejauh mana kamu berada,kalian tetap dalam ingatanku..kenang daku dalam doamu,kawan...salam sayang,salam rindu salam ukhuwah dariku buatmu semua~"

GAME OVER~

Assalamualaikum n salam sayang~
sedar ke x,dah nak masuk 2 bulan aku duk rumah..memang x dapat nak nafikan lagi yang aku rindukan segala-galanya..aku rindukan sekolah,kawan,cikgu2 n dia...tapi,semua tu dah x dapat nak ulang balik...GAME OVER!malam tengok citew BFF TV3..memang best la..sebab semua tu aku pernah lalui...tapi,tu dulu...sekarang,aku yang ada sekarang sudah banyak berubah..tapi,siyez aku cakap,aku lebih inginkan kehidupan aku yang dulu..sebelum 30/11/2011..sebab lepas je tarikh keramat tu,hidup aku berubah...bukan sebab aku tinggalkan zaman sekolah je,tapi,sebab lain..banyak dugaan,banyak yang datang mengganggu hidupku...semoga aku masih tau menjaga diri ini,dan juga Imanku..aku tak perlukan siapa2 untukku,kerana sebelum ni pun,aku biasa keseorangan..aku cuma perlukan keluarga dan guru n sahabat...aku x perlukan orang len kerana semua itu kerana sebelum aku SPM,aku juga begini..tanpa dia,aku masih kuat,masih mampu berdiri dengan sokongan insan lain..jd,biarkan aku sendiri..ianya hanya akan melalaikan aku...tapi,aku masih menunggu seseorang,seseorang yang boleh memimpin aku...sekarang,fokus aku hanya masa depanku,MY FUTURE,MY PARENTS..sekarang,aku pun sibuk search tentang U mane yang sesuai n terbaik mengikut result aku nanti..serius,aku takut nak hadapi hari esok..hari di mana segalanya akan berubah..awk,doakan semuanya baik2 seperti yang dirancang yew..Amin...

Saturday, 14 January 2012

IRONI PERSAHABATN & PERCINTAAN

persahabatan n percintaan,
perkenalan daripada percintaan menimbulkan bibit2 percintaan,
ya!kebanyakan percintaan bermula dengan persahabatn,
namun tidak semua percintaan berakhir dengan persahabatan bukan?
agak sukar dari pemahamanku untuk mencapai takat itu..
Benar,setiap perhubungan bermula dengan persahabatan..
Ada persahabatan yang kekal sebagai sahabat,dan ada juga sebaliknya.persahabatn memungkinkan permasalahan dan kesedihan dikongsi bersama..ya,kebiasaanya persahabatan menjadi tiket untuk menghamburkan segala rasa kepada dia..Benar bukan?seperti yang biasa kita dengar"sahabat sejati adalah individu yg selalu menjadi mata untuk menyatakan kesalahan kita.menjadi telinga unutk mendengra kesalahan kita,menjadi mulut untuk memberi kata semangat kepada kita,menjadi tangan untuk memimpin tangan kita saat kita kabur untuk berada di landasan yg benar,menjadi kaki untuk sama2 melangkah di kala kita memerlukan peneman.."
Mungkin situasi ini yang mewujudkan rasa CINTA..persahabatan selepas percintaan itu sesuatu yang indah..kerana awak n dia pernah berkongsi pelbagai cerita.awak n dia pernah hidup bersama.tiap hari ada awak,tiap hari ada dia,tiap lembaran baru dalam hidup awak,si dia juga yang menjadi insan pertama yg mengetahuinya..
Bagiku,Inilah Ironinya PERSAHABATAN Dan PERCINTAAN~
Ingin diselitkan juga,percintaan bukan noktah awak akan tetap bersama dia.Dan bercinta tidak semestinya kita akan disatukan sebagai kekasih yang sah selagi yang Maha Kuasa tidak mahukan begitu...
p/s:salam sayangs..menunggu sinar buat hari esok...lg 2 bln,rslt spm akn diumumkan(jiwaku resah,jantungku berlari pantas)..doakan semuanya berjalan dgn lancar n terima ia seadanya..:P

Wednesday, 11 January 2012

YAHOOOO!AKHIRNYA BERJAYA~

Assalamualaikum n salam syg...
hehehe..first of all,choki rse hepy sgt2 coz penat lelah nk edit blog ni membuahkan hasil...korang prasan x perubahan y choki buat ni???ngeee~congrats wk diri sendiri..haha..bukan senang tau nk buka semua ni,sebab choki x pandai nk edit2 cm awk2 semua...ckit2 blh la...haha...papew pn,choki dh brjaya...wakakakakaka...n choki ada 1 bende nk ctew nie...hihihihi..semalam,dia(nama bdq laki) msg kt choki...wah2,mmg x percye la,sebab sebelum ni mmg susah dye nk msg kt kita...myb dia rindukan choki kot...kan???hahaha...papew pn,choki hepy sgt,at least,walaupun dh 1 bulan kita x jmpe,tp awk still igt kt saya kn..tme ksh...ok,skrg mood tgh brsemangat nk buat kerje..ha???dah kerje ke???x la beb,kerja choki stakat ni kerja rmh jer...ngeee~gadis melayu la ssgt..haha...k la...
choki ade hal ni..nk surf sal universiti2 y choki nk pilih mse nk isi upu 6t..kowg semua doakan agr choki dpt result y terbaik yew!!!Amin...mmg sekarang walaupun lmbt lg bln 3,tp jantungku dh mula memanaskn badan untuk lumba lari...hiihihihi...alamak,hutang oksigen la plk...hahaha..k la,choki chow dulu..akhir kata,choki skrg rindukan sekolah:(..

Monday, 9 January 2012

SCHOOL SICK~

Assalamualaikum...
sy rse skrg ni sy skit...lau org2 jauh,mesti dyeorg ckp "home sick"...p sy x pn..sy school sick sebab saya rindukan sklh sy n smua yg ada di dlmnya...trsangat2 bosan saya duk rumah kt sebulan nie...n sy rasa antibodi sy dh lemah la.....serius,lme gle sy x aktif brsukan....rindu beb nk men futsal n netball blek..slrg,kwn2 smua dh cbuk ngn kerja msing2...tggl la kita sorg2..haha...xpe2...skrg,lsen L sy utk moto n kereta dh ciap..tggu esk nk g wk amali kete plk...hahaha..mmg dbor...tp,bez la wk kt merit tu,cgu2 smua baik2...hahaha..ad sorang cgu tu,sy pn x tau nme pe,tp dye mmg klakar la...haha..dye pnggl sy cgu PRA..sebab sy bwk beg domo,dye nmpk kt sklh ank dye,bdq2 PRA dpt hadiah beg Domo,p kecik ckit dri y sy..haha..sumbaq2..time jmpe dye,dye ske sngt perli2 kte..smua bgn la adik2..haha..mcm2 a ayt dye tu...hahaha..mmg boloq la..muka dye klakar dh...erm,mse wak amali moto klakr ag..sy wk ptg...6 laki,3 puan..haha..kcip boh rmai org tgk kt tmpt duduk or..mse first naik titi,jatuh..then,pstu ok la cket...kdng2 jth,kdng2 x...tggu 10 jm lg praktis blek...ngee~hahaha...ok,hbs ctew sl lesen2 nie...skrg...erm,ape ea...perancngnku dlm bln 2 ni,sy akn ikut abg g KL...sje,lgpn bakal dpt ank sdre bru...blh la tolong2 jaga...hihihiihihi...ok la,ni jer prkmbngn trkni sy..ce wah...hahahaha...papew hal,msg yew...huhuhu..salam sayang wk smua n smga kejayaan sntiasa brsama2 kita...insyaAllah...:P

Saturday, 7 January 2012

FIRST TIME~

FIRST TIME aq buat onar kt sklh....mmg xkn aq lpekn smpai ble2 coz kesan pd tu,ad smpai skrg..mmg x dpt dinafikan y sblum ni aq dh prnh buat onar,tp stakat gtu2 jew...x syok...ni lg hebat..kowg pernah buat x???huhuhu,rugi x buat...nk tau???
kejadian brlaku pd 1 ramadhan..aq merupakan bdq asrama y ssgt nakal antra rmai2,tp ada kala aq mnjd trssgt baik n dsyngi...hahaha...ptg tu,hari first pose,aq n the geng kuar g bazar...tp,kteorg mls nk kuar ikut pgr utama...so,ambl je short cut...kteorng pnjt pgr kt suray sklh..wah,relex jer...org tgk???of coz,p wk dont know jer...mata org,xleh nk tutup...x smpai 10 mnt,smpai la tmpt tu...beli,beli,beli...naik lenguh dh,perut pn smkian rancak brbnyi,kteorg blek...ikut laluan sme la...mse sdng asyik panjat pagar tu,time aq ad kt ats pgr tu..tiba2,tiba2,tiba2,pgr tu bergoyang,merekah,n last skali hancur n then jatuh la ia menimpa kami berempat...aduh,sakitnya x dpt nk ckp..blok2 batu menindih kaki2 kami...tp,kami brnsib baik x jatuh tergolek ke bwh,lau x,mmg smpai lm parit r...ad y ngis jgk...mmg sakit 1 hal,p y len,takut kne msuk blik disiplin...kami br4 ni smuanya pengawas n pembimbing rakan sebaya...huhuhu...dgn kaki y brdrh,bengkak,kami jln la trkedek2 msuk aspuri...ble org tnya knpe,kami ckp,"ala,stndrt r,rlease tnshion"...hahahaha..mmg sumbaq gle r...pg esok tu,heboh 1 skul sal pgr runtuh..mmg aq n d geng debor gle banggng dh or...p,wk cool jer..last2,kes tu snyp n smpai skrg hnya awk,awk,awk,awk n awk je y tau sal ni k...hehehehe..lau lalu dpm skul aq tu,mmg gelak sorg2 a,tgk pagar tu cacat dh ckit..nsib baik duk blkng...hahaha..never mind,hrp2,pgr tu xkn bina y baru,aq nk buat kngn..kngn aq bergelar seorg pljr nakal,tetapi baiknya tetap ada...ngeee~ok,tu je dlu...y pntg,zaman sklh la zmn paling enjoy wk kte smua kn...hihihihhihihi..wokay,salam sayang semanis coklat dear!!!
p/s:menunggu sinar buat hari esok..:)

Friday, 6 January 2012

LET WE B FRENZ DEAR~

Assalamualaikum n salam ceria...
hari y membosnkn n hari y memilukan...bosan?sebab dh hmpir 1 bulan duk rmh...mmg bosan thp cipan la...p insyaAllah,bulan 2 ni,ps sy siap lsen smua,sy nk kje...x kira r..mmg borinx dh...hurm...y berita sedih,i heard that my uncle had passes away today on 11.00 p.m...ajal maut d tgn Tuhan n sy pasrah n syukur,nyawanya diambil pd hari y berkat ini,penghulu sgla hari...smga rohnya dicucuri rhmat..tp,sy x blek..sbb sy ada amali moto n kereta esk...tp,syukur,sy smpt brjmpa dgnnya 3 mnggu y lps...
hurm,then,ctew len...
sy msih bdq2 lg...sy x prnh nk fikir sl smua nie...bg sy,smua tu x penting...sebab sy x pandai...sy x tau nk jga hati org,sy x tau cmne rse...n im not ready for that...n one more,sy x snggup nk sakiti org y trlalu baik ngn sy....wlaupn dye x ckp papew2,tp sy pn prmpuan...let we b frenz only...im sorry bro sbb tipu sal tu n myb 1 hari 6t sy akn bgtau y sbnr...
hahaha...td bru je dpt surat kursus kemahiran kt setiu..jauh tu beb..p sy xnk g pn...sebab...nk tau kursus pe sy dpt?pembuat pakaian wanita....hakhakhak..sory a beb..x minat ag skarg ni bab2 jahit nie...lau blh sains kesihatan,mmg nk g r...ni dpt kursus jahit...hahaha..no3...x minat la,lgpn 1 thn tu,gle..mls ea,nk rehat dlu dari bljr n trus bljr..tp,ilmu tu ttp akn ku cari lorh....hahaha...ok r...dh x tau nk conteng pe,pelik plk tgk org len dlm 1 hari tu kadang2 lebih dari 5 entry y dye wk..tu mmg rajin thp cipan la tu...haha..kowg pn cmtu jgk kew???wah3...congrats..sy x,sy mls...hehehe....k la,salam syg smua...:)

   

Wednesday, 4 January 2012

PERTEMUAN Y X D SANGKA~

Assalamualaikum....
mood=hepy+blur...i c men..
hohohoho,mlm aq kuar ngn fmly,g bndr...jln2 rmh spupu,n mlm tu g bndr..kt kul 12 bru blek..haha..awlnya aq x bh ikut pn,p x tau bkp aq tbe2 nk g plk..then,aq ttup gtu je lptp,ttp suis trus..haha...nk cpt...than,aq g cp,haha...aq g sorg jer coz mse tu my mom n y len dh ad kd dlm tu,aq lmbt coz g snggh kt kdai len lu..haha...igt nk g bli baju ats...mse aq kt bwh tu,aq dgr someone pnggl aq kt eskalator...aq plik,spe la y knl aq mlm2 ni..."q.Yanie!!!"haha..like that bro..rpe2nya bdq nie,adk angkt aq lorh..hahaha..aq trkjut gle gne ye blh nmpk aq..haha...cm ag rpenye ye kt aq..haha..ye la,6 bln dh x jmpe kn...sokey r.pstu,g jln2 jp ngn dye,p x lme pn..lm 10 mnt jer..hahaha..p xpe r op,ye pn ckp gtu gp,at least dpt gk jln ngn kaq kjp pn..haha..ye la tu...p len je rse jln ngn org tggi,cm kte ni x "ckp ktnggian"jer..huhuhu..p x pe la..tggu bln 5,6 kekg...ad duit kte g mkn kfc ngn piza ea..haha..jnji dh or ary tu....wokay dear,stdy mlex n gud lck dear 4 spm...akhir kata,salam syg smua...
p/s:menunggu sinar buat hari esok..:)

Tuesday, 3 January 2012

YEZ!CONGRATS 4 MYSELF!!!

Assalamualaikum...
hahaha..mood=hepy3..td g ujian komp utk mto n kete...haha..hepy coz llus dgn jayanya..hehehe..
hahaha...i get it!49/50..akhrnya trcpai la jgk...haha..then,psni blh start teori...wokay,kte lpekn sl ka ats tu....now,sy ad something nk share ngn awk,awk n awk smua...ngeee~
10 Reasons To Never Give Up

1. As long as you are alive, anything is possible. The only valid excuse you have to give up is if you are dead. As long as you are alive (and healthy and free) you have the choice to keep trying until you finally succeed.

2. Be realistic. The chance of mastering something the first time you do it is almost non-existent. Everything takes time to learn and you will make mistakes. Learn from them.

3. You are strong. You are stronger than you think. One little setback is not enough to stop you from achieving your goals. Neither are 10 or 100 or 1000 setbacks.

4. Prove yourself. You don’t want to be known as someone that is weak and gives up. Go out there and prove yourself to the world and to yourself. You CAN and WILL achieve what you set out to do. The only time you fail is when you give up.

5. Believe in your dreams. Don’t sell yourself short. In life there are going to be many people who will try to bring you down and tell you what you want to achieve is not possible.

6. Your family and friends. Let the people you love and who mean the world to you be your inspiration to persist and persevere. Maybe you need to try a different angle, study more or practice more but don’t give up!

7. There are people worse-off. Right now there are many people who are in a worse situation and environment than you are. Are you thinking about giving up running 5 miles a week? Think about the people who are unable to even walk and how much they would give to be able to run 5 miles every day.

8. You deserve to be happy. Don’t ever let anybody tell you otherwise. You deserve to be happy and you deserve to have success. Keep that mindset and never give up until you reach your destination!

9. Inspire others. Be an inspiration to others by refusing to give up. Who knows what someone else can achieve because you never gave up and in turn inspired them not to give up.

10. You are so close. Often when you feel like you want to give up you are so close to making a huge breakthrough. You are just a heartbeat away from success.
p/ssekian,salam sayang n ceria wk smua kwn2...smga hari esk membawa sinar wk kte smua...insyaAllah..