Thursday, 28 June 2012

BUAT RAKAN SEPERJUANGAN

Assalamualaikum..
orang berilmu akan dipandang tinggi.orang berilmu akan diangkat martabatnya.selagi muda,selagi terdaya,selagi mampu,belajar dan terus belajar.10 tahun akan datang,lebih ramai orang cerdik pandai,maka kita akan disisihkan..dengan sijil spm,siapa kita hari esok?
aku bukanlah seorang motivator,tapi ayat2 ini lah yang sering aku ungkapkan buat rakan2.hati aku sedih dan kecewa bila ada di antara mereka yang dah tak nak sambung belajar lepas spm.dengan alasan,result spm teruk.
Aku teringat zaman sekolah,kita sama2 tanam cita2,nak jadi tu,jadi ni..tapi sekarang?xkan lah nak berhenti setengah jalan.aq yang terkilan sebab rakan2 yang dulu sama2 dengan aku dalam spm,kini dah xnak belajar.mana cita2 yang dulu?harapan mak ayah kita belum tunaikan sayang.ayuh,bangun ye.kita jangan pandang ke belakang.sekurang-kurangnya,biarlah ada segulung diploma atau ijazah.
bukan aku pandang rendah pada mereka,tidak sama sekali.cuma,fikirkan nasib kita,nasib keluarga kita pada hari esok.zaman dulu ngn zaman sekarang dah lain.masa depan kita pada hari esok kita yang tentukan.aku harap,kalau ada kawan2ku yang terbaca entry ni,fikir-fikirkan.aku dah nasihatkan kowg.selebihnya,atas diri masing2..akhir kata,aku harap sangat kowg ubah balik fikiran.fikir betul2.ingat cita-cita kita.
Dont compare your life to others,you are with your own way...
p/s:aku sayang kowg semua,selamanya.aku tetap doakan kowg berjaya di luar sana.Amin..

IF GOD BRINGS YOU TO IT...

Assalamualaikum..
aku yakin dengan pilihanku.aku yakin dengan keupayaanku.berkat kesungguhanku,berkat usahaku,aku sampai di sini.walaupun pernah aku terjatuh,walaupun pernah aku tewas dalam persaingan dan meskipun sering kali aku tersungkur.namun,hanya sejarah silam.dengan keredhaanNya,aku sampai di sini.mugkin agak lambat aku mengecapi saat2 ini,namun aku bersyukur.
dalam masa dua minggu lagi,bermulalah kehidupanku sebagai seorang mahasiswa.aku ingin melangkah dengan segunung harapan.kawan,aku tak mengharapkan apa2,cukup sekadar dua perkataan,"good luck"..Doakan aku berjaya mengharungi kehidupan yang lebih mencabar.merantau seorang diri,tanpa pengawasan ibu bapa.semoga aku tidak terleka.
Dont leave something good to find something better.once you realize you had the best,the best have found better...
aku sedar,sebelum ni,aku selalu mengejar sesuatu yang lebih baik sedangkan peluang yang aku dapat orang lain mungkin tak dapat.aku selalu mencari yang terbaik sedangkan yang baik itu ada di depan mata.aku terlalu menoleh ke hadapan tanpa menghiraukan yang ada di sekeliling.
aku mulakan azam baru.akan aku kejar cita-citaku.harapan ibu bapa,guru-guru..semoga hari esok lebih baik dari semalam.doakan semoga aku berjaya mengharungi perjalanan hidup ini..salam sayang..:)

Wednesday, 27 June 2012

Segmen : Nak Header Free dari Iza Zaty

Assalamualaikum...
bosan petang2,jom kita join sukaneka segmen nak tak?simple2 dah la..segmen dri Iza Zaty..ececeh,ye saya seorang yang pemalas nak edit2 ni..*erk,malas ke tak pandai?2 in 1..kehkehkeh..haha..tengokla,orang yang umur 13 tahun lagi rajin berbanding yang dah nak masuk 18 ni..huahahaha..k,back to the topic...

Ayat untuk letak di header:story about a teenage girl

jenis font:font A & font E

Link blog:http://realitihidupsaya.blogspot.com/

Code Warna:FF0033 & 660066

Url doodle/gambar transparent:http://3.bp.blogspot.com/-Fhql-FlwOXY/T-rA_ToKEXI/AAAAAAAAA6g/P8hbrTW-TQU/s320/fat.png (opss,yg ni gambar sendiri yang tlh transparentkn..hihihi..)

lain2 tambahan:tak de dah..cuma,header nampak cam budak2 bertemakan detective conan..kahkahkah..

WAKTU DHUHA

Assalamualaikum...
lirik lagu yang banyak menyedarkanku.beribu maksud tersurat dan tersirat.


DOA WAKT DHUHA

Ya Allah sesungguhnya waktu dhuha itu dhuha-Mu
Kecantikannya kecantikan-Mu...Keindahannya keindahan-Mu
Kekuatannya kekuatan-Mu...Kekuasaannya kekuasaan-Mu
Perlindungannya perlindungan-Mu...

Ya Allah jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi keluarkanlah...Jika sukar permudahkanlah
Jika haram sucikanlah...Jika jauh dekatkanlah

Berkat waktu dhuha
Kecantikan-Mu keindahan-Mu kekuatan-Mu kekuasaan-Mu
Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada
hamba-hamba-Mu yang soleh

Tuesday, 26 June 2012

Segmen :Jom Tambah Follower Blog by Mizz Wenn

Assalamualaikum..
malam ni nak join segmen mizz wenn..jom join ramai2 yew..:P..kita tambah kenalan ye ramai2..n for my intro,nama saya yanie,berasal dari terengganu,berhijrah ke utara (perak) utk melanjutkan pelajaran di r0yal college of medicine perak.seorang yg gila futsal.(hahaha,bajet hot ler nk intro2..k prasan)..haha..k,chow..

SEGMEN:SEDIA FOLLOW BACK

Assalamualaikum..
jom ramai2 kita memeriahkan segmen Sis Zati..simple and easy..syarat semudah A,B,C..hahaha..

SYAABAN PENUH KEBERKATAN

Assalamualaikum..
Sabda Nabi s.a.w. : Apabila masuk bulan Syaaban, baikkanlah niatmu padanya, kerana kelebihan Syaaban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu.

Barangsiapa yang berpuasa sehari pada bulan Syaaban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi tauladan Nabi Allah Yusuf a.s. di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Allah Ayub a.s. dan Nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan di bulan Sya’aban, dimudahkan Allah atasnya Sakrotulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada hura-hara Munkar dan Nakir, ditutup Allah keaibannya di hari kiamat dan diwajibkan syurga baginya.

Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan Sya’aban dan akhir khamis daripada Syaaban, dimasukan dia ke dalam syurga. (dari kitab Al-Barakah).

Berkata Siti Aisyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasululah s.a.w. ialah bulan Syaaban.

Sabda Nabi s.a.w.: Sya’aban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku. Syaaban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani dan rohani).

Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa puasa Syabaan kerana membesarkan Ramadhan. Siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya’aban, kemudian dia bersalawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa maka di ampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatikan rezeki baginya, antara lain sabdanya lagi: Bahawa Allah Ta’ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat.

Sabda Rasulullah s.a.w.: Dinamakan Syaaban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak dan puasa yang lebih afdhal sesudah Ramadhan ialah puasa bulan Syaaban. Pengertian Sya’aban: Kemuliaan, Ketinggian, Kebajikan, Jinak, Cahaya.

Sabda Nabi s.a.w.: Bahawa kelebihan Rejab atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan Qur’an atas segala kalam. Kelebihan Syaaban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihanku atas segala Anbia’ (Nabi-nabi). Kelebihan Ramadan atas bulan-bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas sekelian makhlukNya.

Bulan Sya’aban, keagungan malamnya dengan Nisfu Syaaban seperti keagungan Ramadhan dengan Lailatul Qadarnya. Maka pada malam Nisfu Sya’aban telah datang Jibril kepada Rasulullah s.a.w lalu katanya: Angkat kepalamu ke langit, itulah malam yang Allah beri padanya tiga ratus rahmat dan diampunkan Allah sekelian orang yang menyengutukan (syirik) denganNya dengan sesuatu, kecuali: tukang nujum, kekal dalam zina, kekal minum arak, derhaka terhadap ibubapa.

p/s:sama-samalah kita mencari keberkatanNya.

Monday, 25 June 2012

Segmen : Up Follower & Tambah Kenalan Part II

Assalamualaikum....
salam perkenalan buat semua rakan2 alam maya..ececeh..jom ramai2 kita join segmen Miss Z yew...hihihi..
so,untuk pengetahuan para pembaca di luar sana,pengikut setia saya 347..ohsemm kan..hahaha..n saya berasal dari kemaman,terengganu..so,ada blogger dari terengganu tak?mana tau,nak2 jirah sebelah rumah..hahaha..

Sunday, 24 June 2012

WEEKEND AT MID VALLEY

Assalamualaikum..
hari ni,dari pagi ke petang,habis masa hujung munggu kat mid valley..carI parking gle susah..actually,aim nak pergi sana just nak bali buku kat MPH..so,alang2 dah sampai,jalan je la..kahkahkah..g bahagiam medical..perghh,syok habis cari buku..hahaha.mdic la sgt..tapi,tak banyak pun beli,cuma yang sgt2 menarik minatku "HOW TO BECOME A GOOD AND SUCCESSFUL MEDICAL STUDENT" dan buku ANATOMY ESSENTIALS"..nak beli banyak2 kn,tunggu duit masuk la dlu..beli yg ni pn,dh habis RM 70..sebab tu la,belajar rajin2,kalau tak,menyesal..*pesanan kat diri sendiri jer..then,lepak kat burger king..lepastu,aq round2 sampai x sedar yang 6 jam aq kat mid valley..sebab byr parking kereta Rm 6..hahaha..beli semua barang2 yang xde lagi..ok,penat giler jln..balik rmh..
alrite,sambung cerita esok la yew..eh2,euro malam ni tau,sokong ENGLAND ye semua!ok,real fans,real football..:P

Saturday, 23 June 2012

RINDU MEREKA

Assalamualaikum..
tiba2,sejak 2,3 hari ni,jadi homesick la plk..syez,rindu gile kat kampung halaman,family,kawan2,dan semuanya..


malam plk,dapat 2 mesej..mirah yang first hantar.."beb?syez ngt aq rndu kt korg..rndu ngn kngn dulu2..kwn2 kat cni(matrik) x sme cm korg..kat cni aq sllu down..sllu nk ngis weh.aq x kuat..x mmpu ar nk dpt 4flat..tlg aq weh..bg aq smgt.."mirah la kwn aq dari sklh rendah lgi n skunk dy kt KMPH..aq rindu gle kt dye..sob sob sob..tapi,kena kuat..kena berjuang dlu sbb nak kejar cita2..:)..sbr ye syg...
last,msg iqbal."rndu ar kt korg,cgu2,sklh kita ngn hostel.."iqbal,rindu gle nk gaduh ngn ko!aq syg ko sgt!ko la kwn aq,musuh aq..aq rindu kngn kte..byk masa kita sama2..stdy sma2,lepak sma2..wah,aq rindu..syez,aq RINDU..
wak semua kawan2,aq nak korg tau,aq rindu sangat2 ngn kenangan kita kat sekolah!!!tolong jangan lupakan aq yew..biar kita sama2 berjaya..akhir kata,aq slalu doakan kejayaan kita walaupun dah lama x jumpa..good luck geng!

"Segmen : Saya Nak Header , Banner & Cursor Name Free by Fatimah Azzarah"

Assalamualaikum..
wah,gempak kan.hahaha..harap2 dapat yew..ngeh2..so,jom ramai2 kita kasi gempak lagi!!kowg terjah blog Sis fatimah azzarah yew..hihihihi..so,akaq,ni detail2 yew..lau tak lengkap ke ape,bgtau ye sis..hihihihi..(lemah lembut ni ckp)..haha


Maklumat header

Nama blog & url :story about a teenage girl (http://realitihidupsaya.blogspot.com/)
Tema / Konsep :kartun ceria,biar nmpk cm budaq2 gtu.. (detective conan)hihihihi
Gabungan warna :pink+purple+biru
 Gambar yang telah di transparent sepenuhnya :http://3.bp.blogspot.com/-zaVir3LfTYM/T-Sa5Vj0LBI/AAAAAAAAA5w/jpSaEiQBYs0/s320/fat.png


Maklumat Banner

Nama blog & url:story about me (http://realitihidupsaya.blogspot.com/)
Tema / Konsep:kartun detective conan..
Gabungan warna:pink+purple
Gambar:http://1.bp.blogspot.com/-D27pSYhA3h4/T-Sa93SMjYI/AAAAAAAAA54/I8ylUjk10M8/s320/ban.png

Maklumat cursor name

Nama Yang Korang Nak Letak:yanie
Warna:orange
Nama Font:font 2

ok,sekian..n lastly,nak tag 2 orang yang cute + comel!
Iza
Nurhadifah 

Thursday, 21 June 2012

SEGMEN TAMBAH FOLLOWER BLOG

Assalamualaikum..
malam2 ni,ada masa lagi nak join segmen...sambil2 tu,boleh la kita bw sama2 ye geng!ngeee~
sambil2 tu,dapatlah kita tambah kenalan sama2..ok,perkenalkan diri anda..haha..intro2..oh yeah,spe2 nak join,jom lah ramai2 sebelum terlambat...jemput singgah kat blog Cik Purple..
ok,eh2..ada satu nak bgtau semua orang..FAKTA!seseorang yang gemar memakai pakaian warna ungu atau purple akan kelihatan menawan!syez tak tipu,cgu fizik saya cakap..n saya rasa tepat sekali..thats why i love purple..hahahaha..:P

Wednesday, 20 June 2012

FIRST GIVEAWAY BY ALIA

Assalamualaikum...
ha,ada satu lagi GA..jom join ramai2 yew..dianjurkan oleh cik alia...dah nak sampai tarikh tutup tau,24 jun..jadi,cepat2 lh yew..hihihihi..
alrite,sampai di sini sje cerita ini...:P
saya nak tag Camin n nisa

SEGMEN:MY BFF

Assalamualaikum...
jom kita join segmen ni ramai2 yew!kasi gempak gtu..hahaha..*klik je banner atas tu yew..
sebut je bff,mesti ramai yang teruja..kan2?haha.ye lah,hidup sunyi tanpa insan bergelar sahabat sejati..
so,saya perkenalkan bff saya..actually ramai tau..tapi,saya perkenalkan 3 orang terlebih dahulu..hehehe..
ha,mesti orang ingat saya budaq sekolah lagi..hahaha..gambar ni masa tahun lepas lor,baru form 5..jadi,nampaklah perangai kami macam kanak2 ribena..hax3..dari kiri Azri,Hisyam n Afiq..masing2 ada karenah tersendiri.nakal2,jahat pun ada la sikit.Azri sape tak kenal dia dengan rapat,mungkin akan cakap yang dia ni suka pentingkan diri sendiri dan sensitif..tapi,bila saya kenal dia betul2,dia senang nak minta tolong.dia akan faham kita bila kita cuba faham dia.dan kita sebagai kawan,mesti selalu support dia andai dia terjatuh..Hisyam plk,first time dia pindah sekolah sama,ada jgk rasa,mamat ni cam sombong jer..nak dengar suara pun,punyalah susah giler..last2,kteorang masuk speech choir sama2,jadi rapat..then,barulah tau yang mamat ni pun banyak mulut jgk..dengan orang yang dia tak kenal jer dia nampak senyap..lasltly,Afiq..syez,syok gile ada kawan cam afiq..dialah sahabat,kawan dan teman..okey..sangat2 sporting n afiq terror add math tau..jadi,lagi senang nak study papew ngn dia tahun lepas..afiq ni nakal gile..tengok sini..
habis tempat cari dia,last2 ada atas pokok..memang sengal la masa nie..haha..papew pun terbaiik!
oke,mesti kowg tertanya2,bff perempuan xde kew?hihihi.saya ada..tapi,setiap kali post entry,mesti pasal bff girls..so,kali ni spesial sikit,saya nak promote bff laki plk..hakhakhak..papew pun tak penting lelaki ke perempuan,yang penting,hidup ni happy dengan adanya BFF seperti mereka..
alrite,cerita sini,habis sini..salam ceria!!!
saya nak tag bff saya..

Tuesday, 19 June 2012

PERJALANAN HIDUP

Assalamualaikum...
hari ni syez bosan..so,xde kerjs nk buat..jom2,kita buat 'perancangan' ckit..wakakaka.bunyi cam serius je,tp xpun..ni cuma kronologi perjalanan aku untuk tahun2 hadapan.tapi,yg kita tau,sebaik2 perancang,Yang Maha Esa..kita cuma mampu berdoa,agar apa yang dirancang berjalan dengan lancar di bawah keredhaaanNya..
paling lewat,umur 25 tahun,aku dapat genggam ijazah sarjana muda perubatan dan pembedahan.lau dapat ijazah kelas pertama,untung sgt.xyh buat master,terus PHD..hihihi..then,kerja setahun..kumpul duit,hantar parents g makkah dulu,buat loan,beli rumah n kereta sendiri..aq plan nak stay kat kuantan.tapi,tengok la dapat kerja kat negeri mana.,hehehe..
then,umur 26,aku nak kahwin..syez..insyaAllah,bertunang masa tahun akhir aq ambk ijazah.Amin..paling lama,biarlah setahun je bertunang tu.calon?insyaAllah,akan jumpa satu hari nanti.setiap orang ada jodoh masing2 kan..so,tak perlu risau..future husband?aq bukannya cerewet sangat.yang penting,biarlah si dia boleh pimpin aq buat selamanya melalui hari2 esok..perghhh,kemah ayat..haha..tapi,betul kn.handsome,kacak itu subjektif.xperlu kita huraikan..masa sekolah dlu,slalu ckp,nk kawen dengan engineer..hakhakhak...akal fizik vs bio?boleh bersatu?jika itu takdirNya..
Umur area 30 Tahun,insyaAllah,aq sambung PHD kt overseas.mungkin menetap kat sana 5 tahun..aq ingat nak buat kat melbourne..insyaAllah..
Habis je belajar,pulanglah perantau ke nagara asal...kerja tak kisah kat mana2 pun..aq yakin,10 tahun akan datang,terengganu akan bina beberapa buah lagi hospital.jadi,biarlah aq anak jati terengganu ni kerja kat sana.haxhaxhax..
ini semua perancangan aq..dan aq rasa mungkin ada sesetengah yang tak boleh aq lakukan mengikut perancangan ni.sebab tu la aq cakap,sebaik-baik perancang,Allah SWT..
Sebelum ni,aq selalu cakap,"nak jadi DR,nak jadi DR,nak jadi DR!!!"
betul ni..bukan sebab nak tunjuk hebat ke ape,tapi biarlah sebagai pembakar semangat aq nak berjaya.kawan2,nak jadi DR,bukan benda senang..banyak kena korban dan kita mesti siap sedia..
insyaAllah,kita semua berjaya kawan2..setkan dalam minda,kita belajar,kerana Allah.....akhir kata,tanamlah cita2 setinggi bintang di langit..salam sayang..:)

Saturday, 16 June 2012

FIRST GIVEAWAY BY ALIA

Assalamualaikum..
hari ni ada lagi GA tau..so,jom rmai2 kita kasi meriah yew..hahaha..nak join jgk?klik je banner yang besar kat atas tu..senang je kan...
Jadi,sy nak tag 2 orang brilliant...nak tau spe?jeng4
Nisa
Shahmin 

Friday, 15 June 2012

SEGMEN:FOLLOWER PILIHAN NIERA

Assalamulaikum dan salam ceria...
ni ada segmen dari Sis Aisyah Humaira...so,spe2 nak join,jom ramai2 yew..hihihihihi..sementara xde kerja nak buat k..nak join,klik je banner tu...
alrite,dah ciap..senang kan..ok,chow..peace skali..:P

KATA-KATAKU..:P

Assalamualaikum...
Topic hari ni,sahabat selamanya.sayu jer bila sebut sal kawan kn..ok,bukan ape,masing2 dah ada haluan sendiri.sekarang tak sama cam dulu.sekarang dah masing2 mula azam baru lupakan zaman spm,nak bangkit dari kesilapan yang lepas..tak nak pisang berbuah dua kali..aku pun sama cam kowg..yang lepas kita jadikan pengajaran..syez la,lau kowg masih sekolah,hargailah hari2 yang ada..betul ni,belajar kat U tak sama ngn belajar kat U..kat sekolah boleh jgk nak gile2 ckit,tapi kat U..sorry to say..sebenarnya bukan tak boleh,tapi bila dah setkan dalam minda kita,ha,sem ni aku nak dapat dean's list..so,of cos la kita kena struggle kan?haha,mana ada study main2,tiba2 dapat dekan..entah,tapi aku rasa xde la...so,aku pun tekad nak dapat dean's list berturut2..6 sem tu..InsyaAllah,doakan aq yew...ye lah,loan mara yang aku dapat 60K..banyak gila tu..so,lau aku study betul2,berbaloi lah mahal2 pun,janji xyah bayar balik loan tu..ngeh3..lorh,semalam dapat tawaran sains perubatan..Ya Allah,keliru sangat2..tapi sayangnya,mara xde..so kena berhutang dengan ptptn..ish,x sanggup aq..masak wei..yuran 45 ribu..x masuk ngn duit makan bulan2 sendiri tanggung..lagi satu,kat penang tu..aiiyyaa,jauh nye dari ganu..hahaha..aku bljr kat perak ni pun,haha..entah cmne..kena biasakan diri tempat orang..laa,ni baru perak,x overseas lagi..huahahaha.
aq pernah bercita2 nak jadi pemain futsal negara..bila aq fikir balik,perghh,berangan kuat gle minah ni..hahaha..tapi tu la kan,sebab minat gila2 sangat..haha..so,sekarang ni xdapat main untuk negara pun,aq nak kerja kat institut sukan negara..insyaAllah,lau ada peluang dan rezeki...jadi dokto kat sana lah..jadi pakar fisioterapi ke.fisioterapi penting tau bahagian sukan sebab ramai atlet2 yang injured..hihihi...ok,syez,tu impian aq..
lagi 2 minggu aq balik kemaman..syez rindu gle nak tengok muka2 family aq..nak rempit petang2 ngn member2,lepak2 kat kedai..fuhhh,terbaiikk!ok lh,doakan semuanya berjalan lancar yew!hehehe..peace!
p/s:ada member tanya,"yanie2,bila la nak berubah jadi feminin ckit"?..wakakaka,sakit perut gelak..6t,tunggu masa yang sesuai..sekarang kita ala2 sempoi sje..alrite!

Thursday, 14 June 2012

KEKELIRUAN..:)

Assalamualaikum...
hari ni dapat cek rayuan upu..Dan Alhamdulillah,aku dapat di universiti sulta zainal abidin (unisza).aq tetap bersyukur,tapi aq masih keliru.aq dh jatuh hati pada unikl..
Kenapa pilihan ke dua datang mengelirukan aku?Kenapa pilihan ke 2 datang setelah aku telah membuat keputusan terakhir?Ya Allah,aq betul2 buntu.daftar 19 jun.kos yang aq dapat berbeza.aq x tau,otak aq sumbax dh ni..aq hanya mampu berdoa..mntk petunjuk dan pilihan yang tepat..ok la,next time story pnjg2..nk cri ketenangan dan konklusi kekalutan yg melanda...doakan aq buat pilihan yang tepat..

CONTEST:KAMI BFF(!)

Assalamualaikum...

haa,hari ni ada satu contest yang sangat2 awesome..so,jom ramai2 spe nak join skali,terjah blog Emas Puteh..BFF,sangat mendalam kan maksudnya dan pasti lebih indah hubungan ini jika dengan adanya sahabat selamanya,"sahabat sampai syurga"..
Gambar ni masa Hari Raya Aidilfitri 2011.Ira,Nisah,Yanie,Mirah n Susi..kisah kami memang manis.memang,kteorg nakal sangat2 kat sekolah,tapi kami tetap ada cita-cita..Ira nak jadi ahli farmasi,mirah,Nisah n yanie nak jd Doktor,dan Susi nak jadi Engineer..harap2,masing2 dapat jadi DR dan IR..insyaAllah..

Kami pernah bergaduh sesama sendiri.kami jgk pernah saling tak endah.tapi,keakraban kami tiada siapa yang dapat pisahkan.kami sama2 kejar impian,sama2 belajar untuk menghadapi SPM 2011.ke mana sje,mesti berlima.kadang2,rasa tak lengkap jika tiada salah seorang..
Dan ini
Budak2 laki yang rapat sangat denganku.Azri,Hisyam,Yanie(Me),Afiq n Susi..untung ada best friends lain jantina tau,sebab kadang2,dyeorg labih faham diri kita berbanding perempuan.lagipun,senang nak mtk tolong papew..ngeh2..
 Tamatnya zaman persekolahan yang sangat2 indah.kami membawa haluan sendiri.Mirah n Afiq di Matrikulasi Pahang,Nisah di Matrikulasi Selangor,Ira,Azri,Hisyam dan Susi di Tingkatan 6 Sains n Yanie(Me) di Royal College of Medicine Perak.Hampir 3 bulan kami tak jumpa,hanya telefon dan skype sebagai penghubung.
Harapanku,semoga ukhwah yang terjalin,berkekalan selamanya,berteraskan keikhlasan..Selamat maju jaya sahabat.merekalah kekuatan,tika ku lemah.
alrite,sekarang saya nak tag,

Wednesday, 13 June 2012

SEGMEN BLOGLIST JUN 2012 BY ESSYA LAVIGNE

Assalamualaikum...
hye dear..salam ceria di malam hari..hehehehe...jom ramai2 kte join segmen ni yew..khas dari cik essya..
nak join ramai2?no hal..jom2,letak banner ni besar2 yew.ngeh2....ha,cukup besar tak?wakakakkaka..alrite,sekian sje untuk kali ni yew..peace skali...:P

SEGMEN:TINGKATKAN VISITORS DAN FOLLOWER VERSI XTRA

Assalamualaikum..
psttt,ada satu lagi segmen..so,jom kte join ramai2 tau..segmen ni dianjurkan oleh Ejad..mrilah sma2 kite memeriahakn lagi segmen ni sambil2 tambah kenalan..peace..alrite,salam ceria!

SEGMEN TAMBAH FOLLOWER DAN RAKAN BLOGGER

Assalamualaikum...
segmen ni dianjurkan oleh Mr Hasrul Hassan..jadi,marilah ramai2 kita memeriahkan suasana yew!hahaha..ada sape2 nak join skali?jom terjah blog bro Hasrul Hassan..

Nama Blog:Story About Me
Link Blog:http://realitihidupsaya.blogspot.com/
Bila Mula Berblogging:Mac 2011
Kenapa Berblogging:sekadar berkongsi cerita dan tambah kenalan alam maya..:P
Idola dan ikutan dalam dunia Blog:Bro Wan Hazel 
Alrite..sekian,salam sayang..:P

Tuesday, 12 June 2012

CONTEST 'SOME TIPS FOR SOMETHING'

Assalamualaikum..
Ehehehe,cam menarik je kan tajuk tu,dan membuatku tertarik untuk menulis serba sedikit..kalau ada sape2 nak share jugak tips2,boleh terjah blog Cik Nasya..
saya memilih untuk menulis tips bertemakan MOTIVASI..Realitinya,saya bukanlah seorang motivator,tetapi seorang pelajar yang cuba untuk menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat..insyaAllah..Hanyalah sedikit coretan,nukilan yang dapat saya selitkan,berdasarkan pengalaman sendiri pada masa lalu.saya buat khas untuk pelajar terutamanaya kerana saya juga salah seorang daripadanya.
          Bila minda ligat mengolah idea,
          Bila sistem neuron otak bergerak aktif,
          Bila jari ligat menaip di entri,
          Bila kemahuan menjadi realiti..
Bagi saya,motivasi mampu menguatkan semangat kita dan mampu mengorak kita maju ke hadapan?Tak percaya?Kena Percaya!saya berpegang kepada satu prinsip 'Jatuh itu biasa,Bangkit itu luar biasa'..sebagai seorang pelajar,pasti kita pernah berasa 'down'..terutamanya bila result tak seperti yang diharapkan.contohnya,semasa saya di tingkatan 3,peperiksaan percubaan,result saya lari dari target.sedih tak terkata.lagi sakit bila saya disindir oleh salah seorang hamba Allah..mula2,memang rasa down sangat2,tapi bila fikir balik,anggaplah kata2 dia tu,satu cabaran buat diri ini..so,saya pun dengan semangat baru,tinggal 3 bulan lagi nak PMR,macam2 dah buat,80% perubahan telah dilakukan.akhirnya,syukur,saya dapat keputusan yang cemerlang PMR 2009!Dan Alhamdulillah,sekarang saya bakal melanjutkan pelajaran di Royal College of Medicine Perak..jadi,saya cuma nak tekankan di sini,Never,ever ever ever give up!
Kita harus ingat,jika kita gagal pada hari ini,ingat ada lagi peluang yang labih besar dan lebih baik menanti kita di luar..

Seterusnya,JUST STAY STRONG!cuba kita fahami ayat2 di bawah..
      Problem makes the man perfect.
      Problem gives experience to man.
      Problem makes man to think in many ways.
      Problem helps man to bring out his potential skills.
      Problem is a stepping stones for Success.
      Problem it gives guts & courage to person.
      Problem gives clear view to your goal.
Setiap manusia didunia ini pasti menghadapi masalah, kalau tak besar, kecil, kalau tak sekarang, akan datang. Semua ini adalah perjalanan yang mesti ditempuh untuk beralih kesatu tahap yang lebih baik.Jadi.., tak perlulah terlalu kecewa dengan apa yang dihadapi, tak perlulah terlalu sedih dengan apa yang menimpa. Masalah yang dihadapi pasti ada manfaatnya.Tapi... walaupun masalah ini mendatangkan manfaat, jangan pulak sesekali cari masalah, jika ia datang tempuh dan hadapilah dengan tenang, teruskan melangkah & STAY STRONG !Kata2 yang ingin saya selitkan di sini,"Selepas malam yang gelap gelita,esoknya pasti fajar akan terbit jua"..
Dan akhir sekali,be posotive,think positive!
You know what?
Most of the time,things are not as bad as we seem and not even difficult as we think but these negative states make them worse!WHY?because we create a 'barrier' for us to look forwars and move on.Cara kita berfikir adalah lebih berkuasa dari apa yang ingin kita lakukan. Apa sahaja perkara yang ingin kita lakukan yang difikirkan sukar sebenarnya tidaklah sesukar mana, tetapi cara kita berfikir itulah yang membuatkannya jauh lebih sukar dan hampir mustahil !
  
  Keep your words positive, because your words become your actions.
  Keep your actions positive, because your actions become your habits.
  Keep your habits positive, because your habits become your lifestyle.
  Keep your lifestyle positive, because your lifestyle becomes your destiny.
Jadi,saya selitkan di sini buat renungan kita semua,"think negative is ending,think neutral is nothing,think POSITIVE is everything!"

Alrite guys,rasanya macam dah cukup setakat ini terlebih dahulu.sebelum tu,kita tanamkan dalam diri kita,'Always aim higher than you believe you can reach.So often,you'll discover that when your talents are set free by your imagination,you can achieve any goal."
spesial buat semua yang sudi baca entri saya ni..akhir kata selamat maju jaya saya ucapkan buat semua rakan2 di luar sana..untuk sebarang maklumat yang lebih lanjut,boleh add saya di facebook (ececece,cm femes je,wakakaka)..mohon maaf andai intipati yang kurang memuaskan.seperti sedia maklum,saya hanyalah pelajar biasa yang ingin berkongsi serba sedikit maklumat untuk kita semua.setiap tips yang diberi,saya selitkan gambar,agar lebih mudah untuk kita semua memahami setiap perkataan yang bermain di minda.alrite,salam ceria buat semua!
eh2,lupa plk..sini2,nak tag 2 orang yang brilliant..
                              lynie
                              miss dy

Sunday, 10 June 2012

SEGMEN:PENCARIAN BLOGGER FOLLOWER BAWAH 500

Assalamualaikum..
hyep2.satu lagi segmen yang santai+sempoi nak join ni..jom join ramai2 oke..untuk pengetahuan penduduk kampuang sekalian,follower saya 300..harap maklum..alrite,lau ada sape2 nak join sama,jom2 terjah blog INI..
miss Z berceloteh

Saturday, 9 June 2012

Segmen:up kan follower bawah 700 by ZATI

Assalamualaikum..peace!
ececece,hari ni rasa mood nak buat kerja gile2 jer..myb sebab mood hepy gle kot hari ni..syez,hepy sgt2..x sabar nak balik jumap family!ok,ni first time tau sy join segmen ni..ntah,xde krje la sgt..so,buat2 rajin update..hahahha...dah nampak title tu kn,nampak sgt blogku ini kurang kasih sayang..kesian kamoo..hahaha..nk wk cmne,tuannya orang yang celik it la sgt..haha..follower?hikhikhik,baru 297 yang sangat2 awesome gtu..hahaha..tp,btul kata org,follower ramai ke tak,tolak tepi..yang penting,ad follower yang baik hati singgah teratak simple kte ni kn..hahaha..ok,tu je la..buat semua,salam sayang,salam ceria!nak join,jom2 join ramai2 kat SINI..

Friday, 8 June 2012

HOME SICK..

Assalamualaikum...
sekali lagi,sedih,sayu..arghhh,be strong!!!realiti.lagi sebulan aku sambung belajar..macam2 aku terfikir.keliru sangat2..certain person suh aku ambik farmasi..aq pun pernah terfikir jgk..tapi,sejujurnya,aq takut dengan kimia.aq nak ambik yang aku raasa boleh follow n skor tinggi..so,insyaAllah,aku akan pilih fisioterapi..aku harap pilihan aq ni tepat.bukan aq xnak dengar orang cakap,tapi ini diri aku..aq yakin aq boleh go on dengan bio..aq yakin aq boleh skot tinggi2 lau ad usaha..aq tau aq kuat.aq tau aq tabah.InsyaAllah,aq akan buat yang terbaik untuk semua orang..so,doakan kejayaan sy yew!ahaxhax..
sekarang kenapa aq dah jarang update blog?ye,emosi aq x stabil,tekanan darah aq x stabil..so,aq perlukan masa,perlukan ruang.buat masa sekarang,betul,aq rindukan parents aq kat ceneh..aq rindukan kawan2..:(..xpe ye syg,lagi sebulan,sy balek rumah tengok awk2 semua..rindu,rindu sgt2...syez,saya syg kowg semua,x bermakna sy x sempat nk jmpe kowg sebelum masing2 g belajar,tapi sye rindu kowg semua..
Mr Right..so far away from me..but,im alwayz remember you..i know,its very impossible for us..but,i can let u go,with the right person..insyaAllah..even i know,its so hurt,but it's oke..kita kejar cita-cita dulu,kemudian cinta akan hadir tanpa diduga..wahh,ayat..gile..macam dh besar je aq nie..haha..ok2,budak2 x boleh cakap banyak..
alrite,sekarang ni satu jer aq target..'the grade is A,the number is 4'...insyaAllah,doakn sy berjaya ye n hrp2 dpt buay degree n phd kt overseas..Amin..maybe,its me..one day...:)

Monday, 4 June 2012

LOT OF STORY!

Assalamualaikum...
so,ni entry aq bulan jun ni..fuhhh,gile lama x update..ohohoho,actually aku private jap blog ni,sebabnye dalam penyelenggaraan...sekarang pun,x ciap2 lagi..ok,dh malas..:P
hari sbtu,aku kuar g jalan2 kota KL tu ngn kakak ipar aq..hahaha,gile bosan naik bas rapid dalam 2 jam..syez,lepas ni,aku xnak dah naik bas...lambat gile..tu first time aq nek bas..hahaha,p xpe la..ambk pengalaman..cehhh..hak9..lame skali kat sogo,fuhhh,lau sape yang minat shopping,cmfirm kowa jadi giler!syez aq cakap..sale gile,sampai aq jadi gile,tapi sayang,aq x minat sgt shopping..wakakakaka..aq just beli kemeja je..n baju untuk adik ksyngn aq..hikhikhik..kakak aq lagi gile,x ingat ape dah bile beli.beli baju rye lh katakn..wakakaka..pstu,g makan kt food court pasar seni..makan nasi ayam,mushroom,telur,perghh,best gle..hahaha..patu,g je la jalan mane2 pun..puas!petang balik keramat jap,hantar baby2 rumah mak kakaq aq plk,then g beli barang plk kt jakel ngn carefour..brg dapur byk..ciap2,kul 11.30 pm,baru balik puchong..syez,penat gile wei..x pernah aq jalan cmni..
then,semalam plk,kteorg g klang sefamily..fuhh,jauh gle kot..nk mkn seafood jer..p,xpe..yg penting best gile beb..aq makan nasi ckit je,yang len aq ambik udang besar2..wakakaka..myb aq yg yg hbskn ketam ngn udang..hahaha..prgi klang lepas maghrib,g shah alam jp,pastu g keramat..hantar mak kakak ipar aq balik..then,masa otw balik,perghhh!ce teka whats wrong!
kena saman la..ngeh2..syez,x tipu.memang roadblock besar-bsrn kot semalam..kna saman sebab roadlax kete abg aq dh expired!!!wakakakaka..eh,aq x gelak pun masa tu coz muka abg aq pun cuak giler..senyum je kuar kete,tp lau clap tegur,myb dye akn suh aq balik jalan kaki..hahaha..so,aq diamkan diri masa saat2 getir tu...hahaha.myb aq bertuah sebab x bwk kete masa tu..lau x,fuhh,gile lesen aq kena gantung..hahaha..ok,syukur Alhamdulillah..:)
so pagi tadi,terus buat roadtax dgn online..fuhh,nasib baik sistem dy x update lagi,so,saman xde lagi..selamat la belalang...:P
ok,hari ni jgk,4 jun 2012..besday my mom..waaaaaaa,sedih gile wei x dapat sambut sama2 ngn mak aku..:(
xpe ye ma,6t owg balik akhir bulan ni,kita makan secret recepi ye..wakakaka...she is everytthing for me..she is the number one for me!i love u mom!
ok,dah sampai cini je la dulu..esok,kita sambung..lama giler x update,sebab aq private blog ni..lor,kerja2 penyelenggaraan kn..aq ni dah la celik it..nak edit semua ni,sebulan baru ckup...ni,smua bnde dah hilang..sabar je la yew..ok,cerita sini,habis sini..
Wassalam..:)