Thursday, 22 March 2012

CERITERA 21 MAC 12

Assalamualaikum...
oke,beberapa hari x update,so sekarang terungkai la semuanya yang tersurat dan tersirat..hahaha..semalam,21 MAC 2012,semua orang pun dah tau kan..hari pengumuman keputusan SPM 2011..so,dengan semangat yang ada,hati yang dup dap dup dap,jiwa kecelaruan,emosi yang tidak stabil dan macam2 lagi,kul 10.30 aq,ira,mirah n nisah sama2 gi sekolah...ingatkan nak jadi orang first sampai,tp,masuk je pagar,dah penuh orang..ha3..macam2 perkara  berlaku n aq sangat2 rasa bersalah..mirah,sory beb,aq x bermaksud pun nak buat orang terasa or tersinggung or anything else...aq cuma try nak ceriakan suasana sebab masa tu aq x tau,memang gabra tahap gile..bukan aq sengaja,sory geng..:(..
so,lam kul 11.30,cgu umum pelajar2 yang dapat result cemerlangn terbaik...lepas je aq ambk result aq ngn cgu,aq rasa nak nangis wei,bukan rse,memang dah nangis coz aq salah tengok...kawan aq,ira cuba tenangkan aq,dia suh aq tengok betul2 result tu...aq tengok,syukur,aq tersalah tengok tadi..myb mata pun wk suspen je tadi..lega kajap..n aq lagi sedih bila biologi aq dapat B+,bukan A seperti yang aq harapkan,kerana minat gile2,aq study betul2 bio..cgu,maaf..xdapat nak bagi A BIO wk cgu..maaf cgu..bukan ni yang saya nak..tapi,semuanya takdir..saya sedih,sebak,terkilan..saya tau,cgu lagi kecewa..maaf cgu..tapi,kita hanya mampu merancang,tapi Allah yang tentukan..aq redha...memang,result aq x cemerlang macam kowg semua,tapi aq tetap bersyukur..aq berdoa,agar Allah berikan yang terbaik buatku dalam spm nanti,n mungkin ini dah yang terbaik buatku...Alhamdulillah..memang,aq x dapat pun staright a,tapi aq capai apa yang aq impikan..n lagi bersyukur coz aq dapat A+,A- n A..konklusinya,semua ada...mungkin,semalam aq mengalirkan air mata sebab sebuah kegembiraan atau sebaliknya...depan mak,depan ayah,saya tahan..saya x nangis,cuma sebak..depan kawan2,saya nangis semahunya...depan mak ayah,saya kena kuat..saya tau,mak ayah pun sedih kan,,tapi,x tunjuk depan saya..saya tau,masa mak col tanya result,n sy bgtau dengan suara tersedu2,mak senyap..saya tau,mak xde depan saya masa tu..mak pun sedih..then,ayah col..tanya jgk,sory dad,xdapat nak tunaikan harapan mak n ayah..hati saya lagi hancur,luaran saya mamou berdiri biarpun x normal,tapi dalamnya,hati saya patah seribu..sebak.kecewa.penyesalan.semuanya ada..mak,maafkan saya..xdapat seperti yang diharapkan..saya janji,lepas ni,saya hadiahkan dengan keputusan yang lebih besar di ipt..ayah,sory jgk..x seperti yang ayah harapkan..then,kakak co..kaq,saya sedih..hati patah..kecewa sangat2.sory kaq,xdaat tunaikan impian semua org..abg2 col..abg,depanmu saya berlagak gagah.,belakangmu tak mampu aq berdiri...then,tatap wajah2 cgu..tcher ros,cgu shidi,cgu hasan,uztaz din,cgu fauziah,n yg len..lagi sebak..mungkin mereka pun sedih..x seperti yang diharapkan..cgu,maafkan saya..hanya ini yang mampu..cgu tenangkan saya,sabar,redha n pasrah..kawan2,kulihat tangisan kowg,lagi sebak,lagi terseksa jiwa ini...air mata,yang mempunyai seribu maksud..aq lemah.aq jatuh!melihat wajah sugul mereka..termasuk aq..kawan,tabahkan hati kita..percaya,esok masih ada peluang..kawan,jangan bersedih,setiap air matamu menitis,aq jua turut merasainya..terima kasih Ya Allah..
aq terduduk,muhasabah diri..katakan pada diri..tenangkan diri..
SPM bukan segala-galanya: berjaya belum menjamin kebahagiaan mutlak,gagal belum tentu sengsara sepanjang hayat.

Entah berapa rama yg pelajaranny bagus, gajinya besar, impiannya tinggi tapi tempat kerja menjadi tempat plg ngeri utk dipijak, tdk kurang juga yang kerjanya keras,tangannya berkematu, hanya mampu bermimpi mengecap kekayaan , tetapi hidup penuh diulit kegembiraan.

Banyak juga isteri hartawan yang sentiasa menunggu ditepi tingkap rumah sedangkan suami x pulang2. Bukan juga ganjil utk meliht isteri tukang sapu yang sentiasa berjalan berpimpin tangan dengan suami.

Hidangan meja executive di kerusi empuk hotel belum tentu lebih mengenyangkan dari sebungkus maggy perencah kari. slipar "qatari" berharga ribuan riyal semestinya tidak selasak slipar asadi 5 ringgit.

Perhatikanlah perjalanan hidup manusia, maka kita akan percaya yang Akhirnya kebahagiaan adalah nikmat Allah, hanya Allah sahaja menentukan sifir mendapatkan kebahagiaan bagi hamba-Nya.

Esok masih ada, esok belum tahu untuk siapa, hari ini telah berlalu, dan pastinya hari ini akan dikenanag selamanya.

buat rakan2 seperjuanganku,tahniah diucapkan..apa yang kita dapat,itulah usaha kita..TAHNIAH TAHNIAH TAHNIAH!n buat mirah,tq beb..coz setia ngn aq,jadi deskmate aq,selalu kejutkan aq lau aq tdur lam kelas,selalu tegur aq..aq sayang mu!mu la kawan aq selamanya..mungkin,kadang2 berguray x kene tempat,sory syg..n buat yang len jgk,aq syg gle kowg smua..see u all d IPT...insyaAllah..buat rakan2 alam maya juga,huahahahaha,memang kita x kenal,tp wk2 kenal dh r..congrats too!lepas ni,insyaAllah,mane la tau jumpe salah sorg kt U nanti kot..haha
n Buat ahli2 dorm mawar,tahniah jgk...ni hasil kita dapat,stay up,bangun malam,study group,solat2 hajat n macam2 lagi...terima kasih semua sebab dah temankan saya selama setahun kekal dalam dorm tu n ingat semua perjuangan kita..
buat semua spm candidates 2011,ingat,tanamkan pada diri...Start with End in mind. Long journey start with the first step. Start with the right footing. This is the beginning. Forget the SPM years. It is gone. we can learn from history (the past) but plan for the future. What we do today will have some big impacts in our future. Remember that. we now a big teenage,who needs to decide what is right and what is wrong.(wk smua kwn2,perjalanan kita msih pnjg...teruskan usaha..)
kegagalan hari ini,perintis kejayaan kita pada hari esok!
n x lupa jgk,buat parents aq,terima kasih my mom,dad..thankz 4 everthing...buat cgu2,cgu bm,bio,fizik,kimia,admath,sej,pai,bi,n mm,terima kasih semuanya..n cgu2 yang pernah mengajar saya selama nie...terima kasih jgk...n buat cgu fauziah,tq cgu duit rm50 tu,A+ BM..syg cgu..sy x mtk,cgu bg..ngeee~n untuk cgu senan,rm 50 lagi kteorg bdq2 5A tuntut tau ngn cgu esk2 kat sklh..hahaha..cgu ciap janji ag spe dpt A sej,nak bg RM50 sorg..haa,kan dh kena..hahaha,hanya ini yang mampu saya balas buat insan2 kesayangan...
lepas ni,aq fikir nak sambung study mne..lau boleh diploma pun,aq masuk jgk walaupun lama..aq jgk nak try apply UNIKL...n aq jgk harap dapat la SPA..senang wei masuk,lepas u pun nanti,belum tentu dapat kerja..so,SPA senang..cgu pun cakap cmtu gp...
tapi,tu semua lau ada peluang...lau boleh asasi,aq tetap nk g asasi...harap2 dpt la asasi sains kt UNIKL tu..Amin...hehe...ok,ingat semua,perjalan masih panjang..mungkin rezeki kita bukan dalam spm,tapi bila sambung belajar nanti..rezeki ada di mana2...
doakan hari esok lebih membawa makna buat kita semua...akhir kata,ingat,SPM Masa lalu,esok masa DEPAN!salam sayang'

2 comments:

Anonymous said...

nasihat saya benda2 spa ni last resort kalo tak der pilihan lain atau jika u pun tak dapat..kalo result bagus dan yakin diri baik teruskan kepada asasi tau matrik kpm. kalo target maw dapat ijazah jalan terbaik melalui matrik/asasi..diploma mmg susah la nak sambung..pilih yg terbaik

MiSz ChOkI2 said...

thankz atas nasihat tu...insyaAllah,lau ad rezeki,memang nak sambung asasi or matrik,tapi kadang2,takut kalau xdapt nak fokus dlm msa setahun...tp,insyaAllah,yang dapat nanti,tu yang terbaik...tq2...