Tuesday, 19 June 2012

PERJALANAN HIDUP

Assalamualaikum...
hari ni syez bosan..so,xde kerjs nk buat..jom2,kita buat 'perancangan' ckit..wakakaka.bunyi cam serius je,tp xpun..ni cuma kronologi perjalanan aku untuk tahun2 hadapan.tapi,yg kita tau,sebaik2 perancang,Yang Maha Esa..kita cuma mampu berdoa,agar apa yang dirancang berjalan dengan lancar di bawah keredhaaanNya..
paling lewat,umur 25 tahun,aku dapat genggam ijazah sarjana muda perubatan dan pembedahan.lau dapat ijazah kelas pertama,untung sgt.xyh buat master,terus PHD..hihihi..then,kerja setahun..kumpul duit,hantar parents g makkah dulu,buat loan,beli rumah n kereta sendiri..aq plan nak stay kat kuantan.tapi,tengok la dapat kerja kat negeri mana.,hehehe..
then,umur 26,aku nak kahwin..syez..insyaAllah,bertunang masa tahun akhir aq ambk ijazah.Amin..paling lama,biarlah setahun je bertunang tu.calon?insyaAllah,akan jumpa satu hari nanti.setiap orang ada jodoh masing2 kan..so,tak perlu risau..future husband?aq bukannya cerewet sangat.yang penting,biarlah si dia boleh pimpin aq buat selamanya melalui hari2 esok..perghhh,kemah ayat..haha..tapi,betul kn.handsome,kacak itu subjektif.xperlu kita huraikan..masa sekolah dlu,slalu ckp,nk kawen dengan engineer..hakhakhak...akal fizik vs bio?boleh bersatu?jika itu takdirNya..
Umur area 30 Tahun,insyaAllah,aq sambung PHD kt overseas.mungkin menetap kat sana 5 tahun..aq ingat nak buat kat melbourne..insyaAllah..
Habis je belajar,pulanglah perantau ke nagara asal...kerja tak kisah kat mana2 pun..aq yakin,10 tahun akan datang,terengganu akan bina beberapa buah lagi hospital.jadi,biarlah aq anak jati terengganu ni kerja kat sana.haxhaxhax..
ini semua perancangan aq..dan aq rasa mungkin ada sesetengah yang tak boleh aq lakukan mengikut perancangan ni.sebab tu la aq cakap,sebaik-baik perancang,Allah SWT..
Sebelum ni,aq selalu cakap,"nak jadi DR,nak jadi DR,nak jadi DR!!!"
betul ni..bukan sebab nak tunjuk hebat ke ape,tapi biarlah sebagai pembakar semangat aq nak berjaya.kawan2,nak jadi DR,bukan benda senang..banyak kena korban dan kita mesti siap sedia..
insyaAllah,kita semua berjaya kawan2..setkan dalam minda,kita belajar,kerana Allah.....akhir kata,tanamlah cita2 setinggi bintang di langit..salam sayang..:)

2 comments:

Kesuma Angsana said...

bagus klu ade perancangan...keep update entry since dah follow kamu

miss yanie said...

oh yeah..insyaAllah..thankz geng!hihihihhi